Tarih: 26.08.2016 08:00

Yeryüzündeki su yer değiştiriyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Sonuçları Nature Climate Change dergisinde yayımlanan çalışmayı yürüten ekipten Dr. Fedor Baart, suların en fazla Tibet Platosu´nu kapladığını, sudan karaya en büyük dönüşümün Aral Gölü´nde yaşandığını ifade etti.

​´KUZEY KORE´NİN GÜNEY SINIRINDA BARAJ İNŞA ETTİĞİNİ GÖRDÜK´

Baraj sayısındaki artışın da karaların sularla kaplanmasını artırdığını söyleyen Baart, eriyen buzullar nedeniyle yeni göllerin oluştuğu Tibet Platosu´ndaki büyük değişikliklerle bir zamanlar geniş toprak parçası olan karaların günümüzde sular altında kaldığını bildirdi.

Baart, 'Myanmar´da çok sayıda barajın inşa edildiğini biliyorduk ancak şimdi kaç tane olduğunu görebildik. Kuzey Kore´nin Güney Kore sınırında barajlar inşa ettiğini gördük' değerlendirmesinde bulundu.

´ARAL GÖLÜ NEREDEYSE TAMAMEN KURUDU´

En büyük değişimin Orta Asya´daki Aral Gölü´nde görüldüğüne dikkat çeken Baart, bir zamanlar en büyük göllerden biri olan Aral Gölü´nün, mühendislerin tarım arazilerini sulamak için nehirlerin yönünü değiştirmesinin ardından, neredeyse tamamen kuruduğunu vurguladı. ABD´NİN EN BÜYÜK

TEMİZ SU SAĞLAYICISI DA TEHLİKE ALTINDA

Araştırmacılar, ABD´nin en büyük temiz su sağlayıcısı, Las Vegas yakınlarındaki Mead Gölü´nün su kaybettiğini ve 222 kilometrekaresinin kuruduğunu aktardı.

Kıyı bölgelerini de inceleyen araştırmacılar, sahillerin 33 bin 770 kilometrekare toprak kazanırken, 20 bin 100 kilometrekare su kaybettiğini belirledi. NASA´nın Landsat uydusundan alınan görüntüleri inceleyen ekibin, daha önce kayıt altına alınmayan yapıları tespit etmeyi başardığı kaydedildi.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —