Tarih: 28.05.2015 14:16

`Yolcu gemileriyle Ege adalarına geçen Suriyelilere Türkiye göz yumuyor`

Facebook Twitter Linked-in

 

İngiliz Telegraph gazetesi, Türk yetkililerin, Suriyeli kaçak göçmenlerin yolcu gemilerine izinsiz binerek Yunan adalarında geçişine rüşvet karşılığında izin verdiğini iddia etti. İddiasını Yunan Sahil Güvenlik yetkilileri ve ada sakinlerine dayandıran gazete, ‘Avrupa`nın sınır kontrolündeki diğer bir boşluk’ olarak nitelediği durumun, Avrupa`ya kaçak yollarla girmek isteyen göçmenler için, diğer seçeneklerden daha güvenli olduğunu yazdı.

YOLCU GEMİLERİ ÇOK DAHA RAHAT BİR YÖNTEM

Gazeteye göre, insan kaçakçılarına büyük meblağlar ödemektense Türk yetkililere az miktarda para veren kaçak göçmenler, Türkiye`nin güney batısından herhangi bir yolcu gemisine binerek Yunan adalarına ‘rahat rahat’ ulaşabiliyor. Adalara vardıklarında da yetkililerin onları orada barındırmak dışında başka bir şansı kalmıyor.

`250 YOLCUNUN 210`U GÖÇMENDİ, ÇOK MUTLUYDULAR`

Nitekim gazeteye konuşan ada sakinleri, adalara uğrayan gemilerde çok sayıda Suriyeli göçmen olduğunu, Türk yetkililerin de bu göçmenlerin gemiye binişini engellemek için hiçbir şey yapmadığını anlattı. Yunan öğrenci Andreas Karasarinidis de Türkiye’de Midilli’ye yaptığı yolculuğun bu duruma örnek teşkil ettiğini söyledi: “250 yolcudan sadece 40`ı Yunandı. Geri kalanlar Suriyeliydi ve Yunanistan`a ulaştıkları için çok mutlu görünüyorlardı, fotoğraf çekiyorlardı. Güvende oldukları için rahatlamış gibiydiler. Yunanistan onlar için açık bir kapı. Liman onlarla dolup taşıyor.'

`YUNANİSTAN`IN EKONOMİK GİDİŞATI DA BİR ETKEN`

Gazeteye göre, bu kaçak girişlerin durdurulması için iki ülke de önlemleri artırdı. Ancak polislerin bu önlemleri uygulamaması ve ‘siyasi iradesizlik’ buna engel olurken, ekonomik durumu kötü olan Yunanistan’da ek gelir elde etmek isteyen polis ve sınır yetkililerinin kaçak göçmenlere göz yumması da bir diğer neden olarak gösteriliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —