Tarih: 03.02.2017 10:52

´YPG´li plana Trump freni´ iddiası

Facebook Twitter Linked-in

 

Hürriyet´in aktardığına göre, ABD´li Washington Post (WP) gazetesinin hem Trump hem de Obama´nın üst düzey yetkililerine dayandırdığı haberine göre detaylar şöyle:

TÜRKİYE ENDİŞESİ

Obama yönetimi için, Rakka´nın ele geçirilmesi için hazırlanan planlarda YPG´nin varlığına dair en önemli sorun örgütü ‘Bir numaralı tehdit´ olarak gören Türkiye´ydi.

YPG´ye daha fazla askeri destek içeren Rakka planı, 2016 sonbaharında Obama´nın ulusal güvenlik ekibi içinde tartışma yarattı. Bazı kurmaylar Türkiye-ABD ilişkilerinin zarar görmesinden endişe ediyordu.

Obama´nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford´a görüşünü sorduğunda 'Hala Türkiye´nin Rakka için güç gönderip göndermeyeceğini değerlendiriyorum' yanıtını aldı. Ankara´nın YPG´nin dışlanmasına karşılık, Rakka operasyonunu ABD ile birlikte yürütme teklifine karşın, bazı isimler, Türkiye´nin vadettiği desteği veremeyeceğini düşünüyordu.

2016 sonunda Dunford da Türkiye´nin Rakka operasyonuna gereken gücü yollayamayacağına ikna oldu ve Carter ile birlikte YPG´nin içinde yer aldığı koalisyona tanksavar silahlar, zırhlı araçlar ve mayın temizleme araçları verilmesi konusunda Obama´ya yazılı taleplerini sundu.

‘TERÖRE DESTEK OLUR´

10 Ocak´ta Obama ulusal güvenlik ekibini son kez topladı ve konuyu ele aldı. ABD´nin BM Büyükelçisi Samantha Power ise planın Türkiye ile ilişkileri bozacağını düşünüyordu. Dahası Power´a göre bu yardım, ABD´yi NATO müttefiki bir ülkede kitlesel can kayıplarına yol açan saldırıları düzenleyen bir terör örgütüne yardım etmek gibi kabul edilemeyecek bir pozisyona itiyordu. Ancak Savunma Bakanlığı, yardımın bir an önce YPG´ye ulaştırılmaması durumunda Rakka operasyonunun şubat ortasında durma noktasına geleceği uyarısında bulundu.

Toplantıda planın yeni ABD Başkanı Donald Trump yönetimine açılması konusunda karar çıkınca, Rice konuyu halefi Michael Flynn´e açtı. Flynn, Rice´tan kararın kendilerine bırakılmasını istedi. Kararın Trump yönetimine bırakılmasını doğru bulan Obama, yine de durumun aciliyetini Trump´a açacağını söyledi.

´ESAD´LA DA OLABİLİR´

Trump yönetimi ise planı inceler incelemez belli eksiklikler olduğunu düşündü. Birincisi plan, YPG´lilerin eğitimi konusunda kaç ABD askerinin gerektiğini ve eğitimin nerede verileceğini belirtmiyordu. İkincisi Türkiye´nin tepkisinin nasıl yatıştırılacağı konusunda önlemler yoktu. Üçüncüsü Rusya ile koordinasyon konusu pas geçilmişti.

WP´ye göre Trump, Rakka konusuna Rusya ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile işbirliği yapılmasına karar verebilir. Ya da Obama gibi YPG´ye silah akışının önünü açabilir. Bu konuda Trump´ın ´30 gün içinde IŞİD´i mahvedecek bir plan´ hazırlamaları içim emir verdiği Savunma Bakanı James Mattis ve Dunford´un elini serbest bıraktığı belirtiliyor. Dunford, YPG´ye silah yardımını desteklerken, Mattis´in pozisyonu bilinmiyor.

Obama yetkilileri ise Trump´ın rafa kaldırdığı planın ‘kötünün iyisi´ olduğu görüşünde. Bu yetkililere göre, A planı Türkiye ile birlikte Rakka operasyonunu yürütmekti. Ancak bu seçenek devre dışı kalınca, B planına yöneldiler.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —