Tarih: 19.12.2016 20:06

Yüksek Stratejik Konsey Toplantısı

Facebook Twitter Linked-in

 

İsmail Cemal

Türkiye ile Katar pazar günü bir çok alanda birlikte çalışma planlarını içeren mutabakat zaptlarına imza attı. Mutabakat zaptları, Trabzon´da düzenlenen “Katar-Türkiye Yüksek Stratejik Konsey” toplantılarının ikincisi kapsamında imzalandı. Söz konusu toplantılarda Katar Emiri Temim bin Hamad el Tani ile Katarlı misafirini “olağanüstü bir misafirperverlikle” karşılayan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Katar Emiri´nin huzurunda imzalanan mutabakat zaptlarının içeriğinde eğitim, sağlık, finans, bilgi, iletişim, gençlik, spor, kültür, gümrük, tarım, sanayi ve savunma alanlarında iş birliği için eylem planları yer aldı. Bunun öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Katar Emiri heyetler düzeyinde kapalı bir toplantı düzenledi.

İki liderin pazar günü yaptıkları bu zirve, ikilinin üç ay içinde yaptıkları üçüncü ve 2016 yılı boyunca düzenledikleri beşinci görüşmedir. Nitekim 23 Ekim´de İstanbul ve 19 Eylül´de New York´ta birer görüşme yapılmıştı. Bu ziyaret, Katar Emiri´nin 2016 yılında Türkiye´ye yaptığı beşinci ziyarettir.

Türk kaynakların aktardığına göre Türk-Katar toplantısında, ekonomiye ilişkin meselelerin yanı sıra vergi ve ticaret bağlamında kolaylıkların sağlanması gibi hususlarda daha büyük iş birliği yapılması mevzusu ele alındı. Toplantıda ayrıca ortak ve bölgesel çok sayıda meseleye ilişkin olarak -özellikle de Suriye´deki gelişmelere ilişkin olarak- karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

Türkiye bu toplantıyı Trabzon kentinde yaparak Katar´ı, bu kente yatırım yapması için cezbetmeyi amaçladı. Bilindiği üzere Trabzon kenti tatilini Türkiye´de geçiren bazı Arap turistlerin tercihi haline geldi.

Katar Emiri ayrıca pazar akşamı geç saatlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte Trabzon´daki “Akyazı” Spor Kompleksinin açılışına katıldı.(İngiltere,El Kudüs-19.12.2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —