• BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

Yüksek Düzeyli Diyalog

Yüksek Düzeyli Diyalog

Kırgızistan Başbakanı Coomart Otorbayev, Türkiye’ye gerçekleştirdiği çalışma ziyareti çerçevesinde Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Taraflar kültürel, sosyo-ekonomik ve askerî-teknik alanlardaki konular dâhil o

Sabıra Ayılçiyeva

Başbakan Coomart Otorbayev, Türkiye’ye gerçekleştirdiği çalışma ziyareti çerçevesinde Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Otorbayev görüşmede ilk olarak Soma’daki kömür madeninde meydana gelen kaza dolayısıyla başsağlığı diledi.

Sonra taraflar kültürel, sosyo-ekonomik ve askerî-teknik alanlardaki konular dâhil olmak üzere mevcut Kırgız-Türk iş birliğini ve geleceğini görüştüler.

Ayrıca, Kırgızistan kolluk kuvvetleri sistemininin desteklenmesi, Türkiye’nin kaliteli üniversitelerinde Kırgız öğrenciler için tahsis edilen kotanın artırılması konuları da ele alındı.

Taraflar iki ülke liderleri arasında yakın temas ve güvene dayalı bir ilişki bulunmasının, ikili ilişkilerin gelişmesinde önemli bir rol oynadığını vurguladılar; kurumlar arası yoğun sektörel iş birliğinin ve bakanlar düzeyinde karşılıklı ziyaretlerin sayısının artırılması üzerinde mutabık kaldılar.

26 Nisan 2011 tarihinde kurulmuş olan Stratejik İşbirliği Yüksek Konseyinin iki ülke arasındaki ortaklığın stratejik karakterinin mantıksal sonucu olduğu kaydedildi.

Bu kapsamda Coomart Otorbaev 3 Haziran 2014 tarihinde yapılacak Stratejik İşbirliği Yüksek Konseyi üçüncü toplantısının Kırgızistan`da ikili stratejik ortaklığın güçlendirilmesi yolunda bir sonraki büyük adım olarak kabul edilmekte olduğunu vurguladı. Şu an itibarıyla taraflar zirvenin ortak gündemini oluşturuyorlar.

Görüşmede, ülkede üretilen ürünlerin pazarlarının genişletilmesi sorunu dâhil olmak üzere, Kırgızistan’ın Gümrük Birliğine girmesi çerçevesinde ekonomik iş birliğinin geleceği ile ilgili konular da ele alındı.

Özellikle hidroelektrik, ulaştırma ve haberleşme, turizm gibi alanlarda önemli ortak projelerin geliştirilmesi ve uygulanması için çabaların yoğunlaştırılması önerildi. Bu bağlamda Türkiye Başbakanı, Kırgızistan’ın Türk kredisini başarılı bir şekilde değerlendirdiğini kaydetti. (Slovo Kırgızstana - 20 Mayıs 2014)



18.3° / 11.9°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor