Tarih: 20.01.2014 14:25

Yüksek Hızlı Tren İçin Geri Sayım

Facebook Twitter Linked-in

Gao Bin, Qi Zhongxi

Muhabirin demir yolu departmanından aldığı bilgilere göre Çin demir yolu inşaat şirketinin yüklenici firma olarak inşa ettiği Türkiye’deki Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Treni’nin ikinci etabının tamamlandığı ve Çin şirketinin yurt dışında inşa ettiği ilk yüksek hızlı trenin trafiğe açılışı için geri sayımın başladığı duyuruldu. Bu proje, Çin şirketinin oyunu kazanarak Avrupa yüksek hızlı tren pazarına “giriş sertifikası” olarak görülüyor.

Çin demir yolu inşaat şirketinin Çin-Türk Grubu Genel Müdürü, muhabire, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren’in ikinci etap inşaat projesinin 158 km uzunluğunda olduğunu, saatteki hızının 250 km olarak planlandığını, sözleşme değerinin 1 milyar 270 milyon dolar olduğunu ve Çin Exim Bankın 720 milyon dolar kredi verdiğini söyledi.

Çin şirketi, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren’in ikinci etabının ihalesini 2005 yılında kazandı, 2005 yılında inşa çalışmaları başladı, geçen yıl eylül ayında hattın döşeme işleri tamamlandı, kasım ayında statik testler yapıldı ve hattın kalitesi Türk hükûmeti ve ilgili taraflar tarafından onaylandı.

Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Treni’nin ikinci etabının bu yılın ilk yarısında trafiğe açılması öngörülüyor. Böylece Türkiye’nin başkenti Ankara ile İstanbul arasında her gün demir yoluyla seyahat eden kişi sayısı 4 binden 25 bine ulaşacak. (Çin Haber Ajansı Xinhua - 17 Ocak 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —