• BIST 100

    10562,21%2,35
  • DOLAR

    32,28% 0,03
  • EURO

    35,03% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2477,42% 0,47
  • Ç. ALTIN

    3969,21% 0,52

Yükselen Ekonomi mi?

Yükselen Ekonomi mi?

Türkiye’nin son zamanlardaki hızlı büyümesi, ekonomisini savunmasız bırakan yan etkilerle birlikte geliyor. Bakanlar ve sanayi gözlemcileri, ihtiyatlı açıklamalar yapmaya devam ediyor.

Iona Stanley

On beş gün önce Türkiye Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Emerging Market dergisi tarafından Yükselen Avrupa 2013 için Yılın Maliye Bakanı seçildi. Şişmek ödül alan ilk Türk bakan oldu.Dergide, ödülle “Şimşek’in Türkiye’nin bütçesini kontrol altına almayı başardığını, Türkiye’nin kamu borcunu yarıya indirdiğinin ve ülkenin yatırım yapılabilir seviyeye gelmesine öncülük ettiğinin” kabul edildiği belirtildi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) 2013 İstihdam Görünümü’nün son baskısında Türkiye’nin 34 üye arasında 2014’te en yüksek ikinci GSYİH büyüme oranına sahip ülke olacağı tahmin ediliyor.

Türkiye’nin GSYİH’si, dünyayı şaşkına uğratan göz alıcı bir büyümeyle, 2010`da yüzde 9 ve 2011’de yüzde 8,5 büyüse de 2012’de bu rakam yüzde 3’e düştü.

Bu yılın ikinci çeyreğinde Türk ekonomisi beklenenden hızlı büyüdü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), GSYİH’nin ikinci çeyrekte, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,4 büyüdüğünü ve bir önceki çeyreğe göre de yüzde 2,9 oranında artış yaşandığını açıkladı.

TÜİK, daha önce yüzde 3 olan ilk çeyrek büyüme verilerini yüzde 2,9 olarak düzeltirken bu yılın ilk yarısındaki toplam büyüme yüzde 3,7 olarak görünüyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2012’deki altın ihracatının yüksek baz etkisi nedeniyle ekonominin beklenenden hızlı büyüdüğünü söyledi.

Babacan, diğer ihracatlarda beklenen artışın, Avrupa Birliğinin (AB) ekonomisindeki görece iyileşmeyle birlikte ikinci yarıdaki büyüme oranlarını büyük olasılıkla olumlu etkileyeceğini ekledi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da dünyanın en büyük hizmet ihracatçılarından birisi olan Türkiye’nin bu yılın ilk sekiz ayında ihracatını yüzde 15,1 oranında artırdığını doğruladı.

Ancak Türkiye’nin son zamanlardaki hızlı büyümesi, ekonomisini savunmasız bırakan yan etkilerle birlikte geliyor. Bakanlar ve sanayi gözlemcileri, ihtiyatlı açıklamalar yapmaya devam ediyor.

Ekim ayı dönem ortası ekonomik programında Türk hükûmeti 2014-2016 dönemi için büyüme tahminlerini düşürürken enflasyon ve işsizlik hedefini artırdı. Babacan, önceliklerinin cari açık ve enflasyonu azaltmak ve büyüme ile istihdamı artırmak olduğunu söyleyerek, “Türk ekonomisinin yapısal sorunları biliniyor: yurtiçi tasarruflarımız çok düşük, yabancı enerji kaynaklarına oldukça bağımlıyız ve katma değer üretimimiz düşük seviyelerde. Bütün politikalarımız, bu yapısal sorunların tümünü çözmek için birbirini tamamlayacak.” dedi.

Dünya Ekonomik Görünümü’nde Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye için yüzde 3,4 olan 2013 ekonomik büyüme tahminini 0,4 puan artırarak yüzde 3,8’e çıkardı. Bu yılki ılımlı iyileşmeye dikkat çeken ve bunun 2014’te devam edeceğini tahmin eden IMF raporu, Türkiye’de risklerin ve iç siyasi güçlüklerin önemini koruduğunu belirtiyor. (Birleşik Arap Emirlikleri`nde yayınlanan Gulf News, 29 Ekim 2013, özet)



22.1° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor