Tarih: 25.01.2016 11:12

Yükün Paylaşılması Gerek

Facebook Twitter Linked-in

 

AFP

Almanya Başbakanı Angela Merkel´in Berlin´de Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından yayımlanan bir bildiriye göre Türkiye, Avrupa´ya giden göçmen akınını azaltmaya çalışmak için 'elinden geleni' yapmayı taahhüt etti.

Bildiride, 'Başbakan Ahmet Davutoğlu, yakın gelecekte yasa dışı göçmen sayısını büyük ölçüde azaltmak için elinden gelen her şeyi yapacağına dair Türk hükûmetinin taahhüdünün alını çizdi.' denildi.

Merkel de düzenlenen bir basın toplantısı sırasında Türk hükûmetinin Türkiye´den geçerek Avrupa´ya gelen 'sığınmacı sayısını azaltma' taahhüdünün altını çizdi.

Yayımlanan ortak bildiride, 'İki hükûmet, bölgedeki yasa dışı göçü bölgenin istikrarı için bir tehdit olarak görüyor ve bunun en acil şekilde ele alınması gerektiğini kabul ediyor.' ifadeleri yer aldı.

Bildiride, konu hakkındaki yükün paylaşılması gerektiği de belirtildi.

Böylece Türkiye yeniden 'sınırlarının güvenliğini artırmaya' söz vermiş oldu, Merkel de 'Türkiye´nin, akınlarla ilgili daha düzenli bir süreç sağlamak için ilk adımları attığını tespit' etmiş oldu.

Davutoğlu ayrıca 'Schengen bölgesinde yasa dışı göçü engellemek için üçüncü ülkelerle ilgili uygun önlemleri ele almayı da taahhüt etti”.

Merkel ise AB´nin kasım ayında Türkiye´ye yardım etmek için vermeye karar verdiği 3 milyar avronun ödeneceğine dair yeniden güvence verdi.

Merkel, Davutoğlu ve bazı bakanlar cuma günü bir Türkiye-Almanya istişare toplantısına katıldı. Merkel bu istişarelerin göçmen krizine bir çözüm bulunmasında 'kilit rol' oynayabileceğini düşündüğünü belirtti. (Fransa,AFP-22 Ocak 2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —