• BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,43% 0,23
  • EURO

    34,81% 0,73
  • GRAM ALTIN

    2423,18% 1,82
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Yunanistan BM´ye de Türkiye´yi Şikayet Etti

Yunanistan BM´ye de Türkiye´yi Şikayet Etti

Yunanistan, Birleşmiş Milletler başkanına Türkiye´nin doğu Ege Denizi´ndeki (Adalar Denizi) adalar üzerindeki egemenliğine doğrudan meydan okuduğunu ve bölgeyi istikrarsızlaştıran düşmanca ve 'revizyonist' bir politika izlediğini söyl

 Yunanistan, Birleşmiş Milletler başkanına Türkiye´nin doğu Ege Denizi´ndeki (Adalar Denizi) adalar üzerindeki egemenliğine doğrudan meydan okuduğunu ve bölgeyi istikrarsızlaştıran düşmanca ve 'revizyonist' bir politika izlediğini söyledi.

Genel Sekreter Antonio Guterres´e gönderilen ve Yunanistan´ın BM daimi temsilcisi Maria Theofili tarafından imzalanan 25 Mayıs tarihli dört sayfalık mektup Perşembe günü Associated Press tarafından görüldü.

Mektupta, 'Yunanistan, Türkiye´yi, özellikle yasal olarak asılsız ve tarihsel olarak yanlış iddialarla Yunanistan´ın Ege adaları üzerindeki egemenliğini sorgulamayı bırakmaya (ve) Yunanistan´ı savaşla tehdit etmekten kaçınmaya ciddiyetle çağırıyor' deniyor.

Yunanistan ve Türkiye deniz sınırları konusunda on yıllardır anlaşmazlık içindeydi, ancak anlaşmazlık 2020´de Doğu Akdeniz´de petrol ve gaz aramaları yoğunlaştıkça alevlendi.

Türkiye, Yunanistan´dan doğu adalarını askerden arındırmasını talep ediyor ve adaların egemenliğini Yunanistan´a bırakan 20. yüzyıl anlaşmaları uyarınca gerekli eylemi sürdürüyor. Yunan hükümeti talebi kasıtlı bir yanlış yorumlama olarak nitelendiriyor ve NATO üyesi olan Türkiye´yi bölgedeki düşmanca eylemleri hızlandırmakla suçluyor.

Yunan-Türk ihtilafı büyük ölçüde Doğu Akdeniz´de, özellikle de Türkiye´nin kıyı şeridine yakın Yunan adalarında petrol ve gaz sondaj hakları etrafında odaklanıyor.



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor