Tarih: 21.07.2020 15:50

Yunanistan Cumhurbaşkanı, Papa´dan Ayasofya kararının gözden geçirilmesi için destek istedi

Facebook Twitter Linked-in

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis ile Ayasofya´nın camiye dönüştürülmesi kararını görüşen Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu, Papa´dan önceki statüye dönüş yapılması için çabalarını sürdürmesini rica etti.

Yunanistan Cumhurbaşkanlığı´ndan yapılan açıklamaya göre Katerina Sakellaropulu ve Papa Francis telefon görüşmesi yaptı.

Ayasofya´nın statüsünün camiye dönüştürülmesiyle ilgili kararı görüşmek için Papa´yı arayan Sakellaropulu, 'Bu karar, bu ana sembolün insanlığa ve dünya kültür mirasına ait olduğunu düşünenleri derinden yaralıyor ve Türkiye´yi laik dünyanın değerlerinden, hoşgörü ve çoğulculuk ilkelerinden uzaklaştırıyor' dedi.

Ayasofya´nın statüsünün Türkiye´nin iç meselesi olmadığını, uluslararası toplumun doğrudan ve net olarak görüş bildirmesi gereken daha geniş kapsamlı bir konu olduğunu savunan Sakellaropulu, destek açıklaması için teşekkür ettiği Papa´dan kararın iptali için uluslararası toplum üzerindeki tüm nüfuzunu kullanmasını rica etti.

Açıklamaya göre Sakellaropulu´nun düşüncelerini paylaştığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın kararının siyasi olduğunu kaydeden Papa, kararın gözden geçirilmesi için çabalarına devam edeceğinin altını çizdi.

Papa Francis, Aziz Petrus Meydanı´ndaki ayinde 'Ayasofya´yı düşünüyorum ve acı duyuyorum' ifadelerini kullanmıştı.

Danıştay, 10 Temmuz cuma günü aldığı tarihi kararla, Ayasofya´nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmiş, ardından Cumhurbaşkanlığı kararıyla Ayasofya Cami, Diyanet İşleri Başkanlığı´na devredilmişti.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —