• BIST 100

    10208,70%1,62
  • DOLAR

    32,39% 0,12
  • EURO

    34,68% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2400,66% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00

Yunanistan İle Mısır Anlaşması

Yunanistan İle Mısır Anlaşması

Yunanistan´ın asıl sorunu, Mısır ile değil, Türkiye ile deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına dair bir anlaşmaya varabilmesidir.

 

Dr. Viron MATARANGAS *

Yunanistan´ın asıl sorunu, Mısır ile değil, Türkiye ile deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına dair bir anlaşmaya varabilmesidir.

Ancak, 7 Ağustos 2020´de imzalanmış Yunanistan-Mısır Deniz Yetki Alanlarını Sınırlandırma Anlaşması, Türkiye´nin lehine olan bir düzenleme içermektedir. İhtilaf konusu olan Meis adasına Münhasır Ekonomik Bölge tanınmıyor. Rodos adasına bile Münhasır Ekonomik Bölge tanınmıyor.

Söz konusu ikili anlaşmaya göre, Yunanistan´ın doğuya doğru deniz yetki alanı 28´inci meridyene kadar uzatılıyor. 28´inci meridyenin doğusunda kalan denizin, Türkiye´nin yetki alanına girdiği aşikardır. 28´inci meridyenin doğusunda bulunan Meis adası, Yunanistan deniz yetki alanının dışında bırakıldı. Yunanistan´ın ısrarı üzerine bu ikili anlaşma ile iki ülke arasındaki deniz yetki alanlarının “kısmen” belirlenmiş olması deniyorsa da,  Yunanistan, Meis hatta Rodos adasının bile kendilerine özel tam yetki alanına sahip olmadıklarını kabul etmek zorunda kaldı. Bu bir gerçektir ve hukuken bir emsal teşkil etmektedir. Türkiye, kıyıdaş ülke olarak, Yunanistan´a karşı Doğu Akdeniz´de haklarını bu emsala dayandırabilir diye düşünüyorum.

9 Haziran 2020 de imzalanmış Yunanistan- İtalya deniz yetki alanlarının sınırlandırma anlaşması, 24 Mayıs 1972´de imzalanmış Yunanistan-İtalya Kıta Sahanlığı sınırlandırma anlaşmasının güncellenmesidir.

1977´den beri Korfu adasının kuzeyinde, Korfu kıyısına 3-7 deniz mili uzaklığında bulunan Othoni, Erikusa ve Mathraki meskun adalarına özel kıta sahanlığı tanınmamıştır. Bu sözleşmeli düzenleme de Türkiye´nin lehine bir emsal teşkil etmektedir.

 

* Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi

 

 



17.7° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor