Tarih: 12.11.2021 13:59

Yunanistan, Türkiye ile deniz yetki alanlarını görüşmek istediğini söyledi.

Facebook Twitter Linked-in

Yunanistan, münhasır ekonomik bölgelerinin sınırlandırılması konusunda Türkiye ile anlaşmaya istekli olacağını söyledi ve komşusunu Ankara´nın AB ile ilişkilerine zarar veren gerilimleri yumuşatmaya çağırdı.

 

NATO´da müttefik olan iki komşu olarak Ege´deki ticari haklardan karasularına ve etnik olarak bölünmüş Kıbrıs adasına kadar bir dizi konuda anlaşmazlık yaşıyor.

 

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, Atina´yı ziyaret eden Almanya Şansölye Vekili Angela Merkel ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, 'Kapım her zaman açık, ancak bu diyalog gereksiz gerilimlerin azalmasını gerektiriyor.' dedi.

 

Mitsotakis 'Yunanistan, İtalya, Mısır gibi komşu ülkelerle münhasır ekonomik bölge belirleyen anlaşmalar imzaladı. Gerginliği azaltmak ve böyle bir yaklaşımın eninde sonunda her iki ülke için de faydalı olacağını anlamak şartıyla bu anlaşmayı Türkiye ile yapmamamız için hiçbir neden yok. 'dedi.

 

Türkiye´nin Dışişleri Bakanlığı, yorum talebine hemen yanıt vermedi. Ankara, haklarına saygı duyulduğu sürece tüm ülkelerle deniz sınırlamasını tartışmaya açık olduğunu söyledi.

 

Yunanistan ve Türkiye, geçen yıl her birinin kendilerine ait olduğunu düşündükleri deniz bölgelerine savaş gemileri gönderdiğinde neredeyse çatıştılar. Bu sahneler tekrarlanmamasına rağmen, iki ülke düzenli olarak Kıbrıs´ı gözetliyor ve buna karşı Türkiye, Doğu Akdeniz adasının açık denizlerde petrol ve gaz aramasını durdurmak için sürekli bir meydan okuma başlattı.

 

Türkiye´nin adanın Kıbrıs Türk toplumunun haklarını hiçe saydığını söylediği bir hareket olarak Yunanistan Kıbrıs´ın uluslararası alanda tanınan Kıbrıs Rum hükümetine, açık deniz petrol ve gaz arama ruhsatları verdi.

 

Açık deniz münhasır ekonomik bölgeleri, bir ülkenin hidrokarbon arama hakkı gibi ticari haklara sahip olduğunu tanımlayan, komşu devletler arasında üzerinde anlaşmaya varılan deniz alanlarıdır. Bu bölgeler, bir kıyı şeridinden 200 deniz miline kadar veya deniz alanını başka bir eyaletle paylaşıyorsa, ikisi arasındaki eşit mesafeye kadar uzanabilir.

 

Ancak Yunanistan ve Türkiye söz konusu olduğunda, kıta sahanlıklarının kapsamı ve karasularının sınırı konusundaki anlaşmazlıklar meseleyi daha da karmaşık hale getiriyor. Anlaşmazlık, Yunanistan´ın karasularını Ege´de 6 milden 12 mil uzatmaya yönelik herhangi bir beyanını askıya aldı.

 

İki ülke, bu yılın başlarında anlaşmazlıklarıyla ilgili gayri resmi keşif temaslarını yeniden başlattı.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —