Tarih: 10.04.2015 14:49

Yunanistan ve Rusya Türk Akımı için ön anlaşma imzalıyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Yunanistan Yeniden İnşa Çevre ve Enerji Bakanı Panagiotis Lafazanis, Sputnik`e verdiği demeçte, Rusya doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa`ya taşıyacak olan hattın Yunanistan kesiminin inşasıyla ilgili olarak bir özel mutabakat zaptı (memorandum of understanding) imzalayacaklarını söyledi.

Lafazanis, 'hattın inşası ile ilgili bu spesifik işbirliği zaptının çok kısa sürede imzalanması bekleniyor' dedi. Yunanlı bakan bu anlaşmanın, 'hattın rotası' ile ilgili bir mutabakat, niyet beyannamesi olacağını belirtti.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras`ın hafta içindeki Moskova ziyaretine de refakat eden Lafazanis, yeni hattın Yunanistan kısmının Yunaristan-Türkiye sınırında başlayıp, Yunanistan-Makedonya sınırında biteceğini söyledi.

`AVRUPA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR HAT`

Yunanlı bakan, hattın Avrupa enerji güvenliği için çok önemli bir proje olacağını ifade etti.

Çipras`ın Moskova`ya yaptığı ve Çarşamba günü Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de görüştüğü ziyaretin en önemli birkaç günden maddesinden biri de bu hat olmuştu. Putin görüşmede, hattın Yunanistan bütçesine yüzmilyonlarca euro katkısı olacağını, Yunanistan`ın bu hat ile, Avrupa`ya enerji dağıtımında önemli merkezlerden biri haline geleceğini ifade etmişti. Çipras da bu hatta destek yönünde açıklamalar yapmıştı.

Yunanistan Enerji Bakanı Lafazanis de Sputnik`e demecinde, 'hattın Yunanistan`a ciddi derecede önemli bir kar payı getirmesini bekliyoruz; hepsinden önce, daha ucuz gaz tedarik edebileceğiz ve doğal olarak yıllık kazancımız yüzmilyonlarca euro olacak' dedi.

`ASIL GELİR RUSYA`NIN UKRAYNA HATTINI İPTALİNDEN SONRA`

Hattın Yunanistan kısmından ciddi derecede geliri, 2019 yılından, yani Rusya`nın Avrupa`ya Ukrayna üzerinden gaz göndermeyi kesmesinden itibaren sağlamaya başlayacaklarını kaydeden Lafazanis, hattın inşasına da katılabileceklerini kaydetti.

Hattın ilk ayağının inşaatının 2016 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor.

Yunanlı bakan, hattın Yunanistan kısmının inşasını Rusya ve Yunanistan`dan özel firmaların kıtılımı ile yapacaklarını ve inşaat sürecine muhtemelen Yunanistan Devletinin de dahil olacağını belirtti.

Türk Akımı, Türkiye`nin Karadeniz`deki karasularından ve münhasır ekonomik bölgesinden geçerek Bulgaristan üzerinden Avrupa`ya çıkacak şekilde inşa edilmesi düşünülen Güney Akım projesinin yerini alıyor. Bu hat, Rusya`nın halen Ukrayna üzerinden Avrupa`ya doğalgaz gönderdiği hattın da yerini alacak. Hat Karadeniz sularından Türk topraklarına çıkıp Yunanistan`a geçecek.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —