• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Yüzlerce Yıllık Geleneği Yaşatıyorlar

Yüzlerce Yıllık Geleneği Yaşatıyorlar

Türkiye´nin son konargöçer yörüklerinden Sarıkeçililer, yüzlerce yıllık göç geleneğini yaşatmaya devam ediyor.

Ayrıntılı Haber Gazetesi

Kış aylarını Akdeniz kıyısındaki yerleşim birimlerinde geçiren Sarıkeçili yörükleri, bahar aylarıyla Toroslar´ın zirvelerine doğru bir yolculuğa çıkıyor.

Keçilerini önlerine katıp, eşyalarını develere yükleyen Sarıkeçililer, kilometrelerce yol kat ettikten sonra, serin yaylalara ulaşıyor. Hayvanlarını Toros Dağları´nın el değmemiş meralarında otlatan ve bakımlarını yapan yörükler, havaların soğumaya başlamasıyla yeniden sahildeki evlerine dönüyor.

Yazın sıcak günlerini Toros Dağları´nın zirvelerinde geçiren Sarıkeçili yörüklerinden Gök ailesi de kışlarını geçirdikleri Mersin´in Aydınçık ilçesinden yola çıkıp Konya´nın Hadim ilçesine ulaştı. Keçi kılından yaptıkları çadırlarda yaşayan Gök ailesi, yemeklerini içeride yaktıkları ateşte pişiriyor. Gök ailesi, elektriklerini çadırın yanında kurdukları güneş panellerinden elde ediyor. Bu sayede çadır içinde televizyon da izleyebiliyorlar.

“Toplu Bir Mezarımız Yok”

60 yaşındaki Veli Gök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atalarından kalan konargöçerlik geleneğini halen sürdürdüklerini ifade etti. Gök, sahilden Toroslar´ın zirvesine kadar kilometrelerce yol katettiklerine değindi. Ekim ayına kadar yaylada kaldıklarını anlatan Gök, “Atalarımız asırlarca yaylalara göç etmiş. Bizim gelmişlerimiz geçmişlerimiz hep bu yaşam tarzını seçmişler. Belirli bir yaylamız yok. Göçerlerde ailede ölenler nerede ölürse oraya defnedilir. Bu yüzden bizim toplu olarak bir mezarımız da yok.” dedi.(İstanbul,Ayrıntılı Haber Gazetesi-02.08.2016)



14° / 11.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor