Çocuklar sanal şantajın hedefinde

Çocuklar sanal şantajın hedefinde

Çocukların sanal ortamda cinsel faaliyetlerde bulunmaya ikna edildiği ve ardından şantaja hedef olduğu açıklandı. Tamirci çıraklığı yapan Perry`yi kandıran şahıslar, istenen nakit parayı vermediği takdirde, yaptığı video sohbetlerini

BBC

Çocuk İstismarı ve İnternet Koruma Merkezi`nin (CEOP) açıklamasına göre, internette kendilerini çocuk veya genç yaşta gibi tanıtan şahıslar, kurban seçtikleri çocuk ve gençleri cinsel hareketlere ya da müstehcen görüntülerini paylaşmaya ikna ediyor; daha sonra da bu görüntüleri çocuğun veya gencin ailesine ve arkadaşlarına yayma tehdidinde bulunuyor.

CEOP, son iki yılda meydana gelen bu tür 12 olayda, 424 çocuğun şantaja uğradığını, bu çocukların 184`ünün İngiltere`de olduğunu kaydetti.

Kuruluşun başkan yardımcısı Andy Baker, bu tür tacizin 'gerçekten büyük bir hızla tırmandığını' söylüyor. BBC Radyosuna açıklamalarda bulunan Baker, 'internette hedef alınan bir çocuğun, yöneltilen soyunma talebinden, kendisini yaralamasına kadar geçen sürenin 4 dakika kadar kısa olabildiğini' söyledi.

Bu tür olaylarda hedef alınan 7 mağdur intihar etti. Bu çocuk ve gençler arasında İngiltere`deki 17 yaşındaki bir genç de bulunuyor. 6`sı İngiltere`de bulunan diğer 7 mağdur ise, kendilerini ciddi şekilde yaraladı.

Yaz aylarında Fife bölgesindeki Dunfermline`da yaşayan Daniel Perry, internette, yaşıtı olan bir Amerikalı kızla sohbet ettiğini zannetmiş, ancak daha sonra şantajcıların on binlerce sterlin talep etmesi üzerine, intihar etmişti.

Köleleştirici talepler

Tamirci çıraklığı yapan Perry`yi kandıran şahıslar, istenen nakit parayı vermediği takdirde, yaptığı video sohbetlerinin görüntülerini arkadaşlarına ve ailesine verecekleri tehdidinde bulundular. Bu mesaja yanıt vermesinin üzerinden yarım saat geçmeden, Perry, köprüden atlayıp yaşamına son verdi.

Kimi diğer mağdurlara, aşırı uçlarda cinsel hareketler yapmadıkları takdirde, kaydedilen faaliyetlerinin başkalarıyla paylaşılacağı tehdidinin yöneltildiği öğrenildi.

CEOP`un açığa çıkardığı 12 olayda, çocuk ve gençleri hedef alanların dört ayrı kıtada yaşadıkları, 5 olaydaki suçluların ise İngiltere`de oldukları belirtildi.

8 yaşındaki çocukların bile 'köleleştirici hareketlere' zorlandığı, cinsel faaliyetlerin yanısıra, bazen çocuklardan kendilerini yaralamalarının bile istendiği ve çeşitli olaylarda para elde edilmeye çalışıldığı kaydedildi.

Uzmanlar, İngilizcenin yaygın olması ve yabancıların, İngiliz toplumunun liberal nitelik taşıdığını düşünmesi yüzünden, İngiliz çocuk ve gençlerin özellikle hedef alındığını söylüyor.

Andy Baker, benzer istismar amaçlarıyla binlerce çocukla iletişime geçilmiş olabileceğini; bu tür girişimlere sadece az sayıda çocuğun yanıt verecek olmasına rağmen, binlerce çocuğun tehlikeye açık olduğunu kaydediyor.

'K Operasyonu' olarak adlandırılan en büyük olayda, dünya çapında 322 çocuk şantaja hedef oldu. Bunlardan 96`sı İngiltere`de yaşıyordu. Avrupa dışındaki bir ülkede bulunan çetenin hedefi olan bu kurbanlar, çoğunlukla 11-15 yaşları arasındaki erkek çocuklarıydı. Olayın zanlıları önümüzdeki haftalarda mahkeme çıkarılacak.

Sahte profiller

İstismarcı çete, faaliyetlerini yürütebilmek için 40`dan fazla e-posta adresi ve 40`ın üzerinde sahte internet profili kullandı. Çetenin faaliyetleri, bir sosyal paylaşım sitesinin kimi faaliyetlerden kuşkulanması üzerine ve İngiltere`deki bir çocuğun, anne babasına olayı anlatması ardından açığa çıkarıldı.

İngiliz Ağır Örgütlü Suçlar Birimi`ne bağlı olarak 2006 yılında kurulan CEOP, çocuk ve gençleri cinsel istismardan korumak amacını taşıyor. CEOP, bir çocuğun daha saldırgan veya içine kapanık davranmaya başlamasının ya da kendisini yaralamasının, sanal ortamda istismara hedef olduğuna işaret edebileceğine dikkat çekiyor.

`Keşke ailesine açılabilseydi...`

Ancak Daniel Perry olayında, hiçbir uyarı işareti alınmamıştı. Gencin intiharından sonra annesi, 'Mutlu bir çocuktu. Herhangi bir bunalım yaşamıyordu. İntihar edeceği düşünülebilecek en son kişiydi. Biz birbirine çok yakın bir aileyiz. Keşke bana gelip anlatabilseydi.' dedi.

Sanal zorbalıklara karşı mücadele eden Cybersmile adlı vakfın kurucusu Scott Freeman, BBC`ye verdiği demeçte, anne babaların sanal ortamdaki faaliyetler konusunda, kendilerini ve çocuklarını eğitmelerinin büyük önem taşıdığını vurguladı ve tacizkâr girişimlere karşı neler yapılabileceğinin de bilinmesi gerektiğini söyledi.

İnternetteki servis sağlayıcı şirketlerin bazılarının sorumluluk üstlenmeye ve kimi önlemler almaya başladıklarını belirten Freeman`ın çocuklara ve gençlere mesajı şu: 'Tanımadığınız kişilerle konuşmayın. Yaygın platformlardan ayrılıp özel platformlarda sohbete geçmeyin.'



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading