Tarih: 03.10.2017 15:59

Zaharova, Brüksel´e Katalonya üzerinden çattı: Brueghel´in kör kılavuzlarına benziyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Katalonya´daki bağımsızlık referandumuna karşı İspanyol polisiyle Brüksel´in verdiği tepkiyi, AB´nin Kırım´daki nüfusun kendi kaderini tayin etme hakkını tanımaması üzerinden, Hollandalı Rönesans ressamı Pieter Brueghel´in kör insanların başka körlere kılavuzluk ettiği bir tablosuna gönderme yaparak eleştirdi.

Facebook hesabından Katalonya referandumunun sebep olduğu olayları değerlendiren Zaharova şu ifadeleri kullandı: 'Katalonya´da olanları izliyor ve okuyorum. Şimdi Avrupa, Kırım´daki referandum ve insan hakları ihlalleri hakkında bize bir şeyler anlatacak mı? İspanya´daki olaylar ve Brüksel´in bu olaylara verdiği tepki sonrası Rusya karşıtı yaptırımların uzatıldığı bütün o Avrupa zirveleri, Bruegel´in Körün Kıssası´na benzeyecek.'

Zaharova´nın gönderme yaptığı, Bruegel´in kör erkeklerin birbirine yol gösterdiği bir tablosu. Tabloda İncil´de yer alan bir mesele gönderme yapılıyor. Birbirlerine kılavuzluk eden körlerin düşüşü hakkındaki bu meselde İsa, Farisiler hakkında şöyle diyor: 'Bırakın onları; onlar körlerin kör kılavuzlarıdır. Eğer kör köre kılavuzluk ederse, her ikisi de çukura düşer.'

Zaharova´nın Brüksel´in Katalonya´daki referanduma verdiği tepki ile kastettiğiyse, Avrupa Parlamentosu´nda oylamanın sonuçları hakkında tartışma toplantıları yapılmasına karar verilmesi.

Madrid´in yasadışı gördüğü referandumda İspanyol polisinin oylamayı engelleme girişimlerine karşın 2.2 milyon kişi oy kullanmıştı. Katalan yetkililer oylama sonucu yüzde 90´ı aşkın seçmenin bağımsızlığa destek verdiğini açıklamıştı. Polisin sert müdahalesi sonucu 900´e yakın kişi yaralanmıştı.

Nitekim Katalonya´daki referandumun ardından Avrupa Parlamentosu´nun oylamanın sonuçlarını tartışma kararı almasına karşın, 2014´te seçmenlerin yüzde 96´dan fazlasının Ukrayna´dan ayrılıp Rusya´ya bağlanma kararı aldığı Kırım referandumunun sonuçlarını tanımadı. Bunun aksine Brüksel Rusya´ya karşı yaptırım kararları aldı.

Son olarak da BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği geçen hafta, Kırım´da 2014´ten beri insan hakları ihlallerinin arttığını iddia ettiği bir rapor yayınladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı BM´nin söz konusu raporunu ´taraflı´ olarak nitelendirdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —