Tarih: 17.07.2019 20:10

Zarif: ABD İran´a yönelik ekonomik savaşa son verirse Trump yönetimiyle görüşebiliriz

Facebook Twitter Linked-in

 

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi´nde gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD´yi İran´a karşı 'ekonomik savaş' yürütmekle suçladı.  

İran´ın ABD ile masaya oturması için ilk adımın ne olması gerektiği sorusu yöneltilen Zarif, ´´ABD, İran´a karşı ekonomik bir savaş yürütüyor, bu da sivilleri hedef alıyor, sivillere terör estiriyor. Bu durum terör anlamına gelir. ABD buna son verirse diğer şeylerin devamı gelir.´´ yanıtını verdi. 

Zarif, ABD´nin kendisine ve New York´taki İranlı diplomatlar ve ailelerine getirdiği seyahat kısıtlamalarının ´´insani olmadığı´´ değerlendirmesinde bulundu. 

ABD Dışişleri Bakanlığı, Zarif´e New York´ta seyahat kısıtlaması getirmiş ve sadece BM, İran Daimi Temsilciliği,  Daimi Temsilicilik rezidansı ve havalimanına gitmesine müsaade etmişti. 

ABD´DEN KISITLAMA NOTASI: DİPLOMATLAR VE AİLELERİNE DE UYGULANACAK

ABD´nin BM Milletler Daimi Temsilciliği de İran BM Daimi Temsilciliğine gönderdiği notada da aynı kısıtlamaların İranlı diplomatlar ve ailelerine de uygulanacağını bildirmişti. 

 

ABD yönetimi, 2015´te imzalanan nükleer anlaşmadan Mayıs 2018´de tek taraflı çekildikten sonra Tahran´a yönelik yaptırımları yeniden uygulamaya başlamıştı.

İran, anlaşmanın tarafı BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve Almanya´dan mutabakatın korunmasını istemiş ancak beklentisi karşılanmamıştı. Bunun üzerine Tahran yönetimi, anlaşmada belirtilen uranyum stok miktarını 1 Temmuz´da, zenginleştirilmiş uranyum limitini ise 8 Temmuz´da aştığını duyurmuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —