• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Zarif: Yaptırım müptelası ABD ile müzakere edilmez

Zarif: Yaptırım müptelası ABD ile müzakere edilmez

İran Dışişleri Bakanı, Trump´la görüşme ihtimalinin olmadığını, çünkü ABD´nin yaptırım bağımlısı olduğunu söyledi. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Danışmanı da Trump´a ´´İran´ı müzakere masasına çekmek için ya

 

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, İranlı gazetecilerin ABD Başkanı Donald Trump´ın bir yandan çok ağır yaptırım politikası uygularken diğer yandan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani´ye görüşme çağrısı yapmasıyla ilgili sorularını yanıtladı. 

´BM´DE POMPEO GÖRÜŞMESİ GÜNDEMDE YOK´

Eylülde toplanacak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu sırasında ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüşeceğine ilişkin iddiaların sorulması üzerine, Zarif, 'ABD tarafıyla herhangi bir görüşme olmayacak´´ dedi.

Trump´ın önkoşulsuz görüşme teklifine ilişkin resmi açıklamaların Ruhani ve diğer yetkililer tarafından daha önce açık şekilde reddedildiğini hatırlatan Zarif, 'ABD yönetiminin yaptırımlara bağımlılığı müzakere ihtimalini ortadan kaldırıyor´´ vurgusu yaptı.

İran Dışişleri Bakanı, Trump´ın Türkiye´ye yaptırımlarını ´utanç verici´ diye niteleyerek eleştiren tweetinde de ´´ABD yaptırımlara ve zorbalığa bağımlılığını düzeltmeli´´ ifadesini kullanmıştı.

MOGHERINI´NİN DANIŞMANINDAN TRUMP´A ´MANTIKDIŞI´ ÇIKIŞI

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini´nin danışmanı Nathalie Tocci de İran´ın yarı resmi haber ajansı Tesnim´e konuştu.

ABD´nin nükleer anlaşmadan çekilmesini, uluslararası temel hukuk kurallarının ihlali olarak değerlendiren danışman, ´´Nükleer anlaşmanın ABD tarafından ihlal edilmesi, 12 yıl süren müzakerelerin ortaya çıkardığı güven duygusunu ortadan kaldırdı' diyerek şöyle devam etti: 

'İran´ı müzakere masasına çekmek için yaptırımların tekrar uygulamaya konulması, mantıksız bir siyasi girişimdir.´´

´AVRUPA BİRLİĞİ İÇİN DE YENİ BİR DURUM´

Trump´ın İran´a önkoşulsuz müzakere teklifini 'Trump´ın müzakerelerle hedeflediği, İran´ı teslim olmaya zorlamaktır´´ diye değerlendiren AB danışmanı, Trump´ın İran ile ticaret yapan ülkelerin ABD´yle ticari ilişki içerisine giremeyeceği şeklindeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine şu saptamayı yaptı:

'Benzer sorunlarla daha önce de karşılaştık, fakat ABD ile hiçbir zaman karşı karşıya gelmedik. Geçmişte örneği olmayan bu durum Avrupa Birliği için de yenidir.'

Tocci, Avrupa Komisyonu´nun, Avrupalı firmaları ABD´nin İran´a yönelik yaptırımlarından koruyabilmek amacıyla Engelleme Mevzuatını devreye soktuğunu hatırlatarak, 'Engelleme Mevzuatı, bir taraftan ABD yaptırımlarından etkilenen şirketlerin zararlarını telafi ederken diğer taraftan da şirketlerin yaptırımlara uymasını yasaklıyor´´ dedi.

Ancak Engelleme Mevzuatını sahada nasıl işleyeceği, işe yarayıp yaramayacağı meçhul.



17.1° / 12.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor