Tarih: 08.08.2017 16:23

Zehirli Yumurta Skandalı Fransa´ya da Bulaştı

Facebook Twitter Linked-in

 

Avrupa´yı sarsan 'zehirli yumurta' skandalı, Belçika, İsveç, Almanya ve İngiltere´nin ardından Fransa´ya kadar ulaştı.

Hollanda´da tavuklardaki parazitleri yok etmek için kullanılan ´fipronil´ maddesinin yumurtaya karışmasıyla oluşan zehirli yumurtaların Fransa´ya da ihraç edildiği tespit edildi.

Fransa Tarım Bakanlığı, Temmuz ayında ülkeye ihraç edilen binlerce yumurtaya fipronil bulaştığını açıkladı. Hollanda´dan yumurtaları alan 'Ovoproduits' firmasının iki fabrikasında soruşturma başlatıldığı ve analizler sonucu yumurtaların kullanıldığı ürünlerin toplatılacağını açıklandı. Tarım Bakanlığı Ovoproduits´nin ürettiği 200 ton ürünün zehirli olabileceğini açıkladı.

Zehirli yumurta skadalının kaynağı olan Hollanda ve Belçikalı 2 şirket hakkında, 'insanlara ulaşan hayvanlarda yasaklanan fipronil´in yasa dışı kullanımı' nedeniyle ceza soruşturması başlatıldı.

Hollanda´da skandala 180 yumurta üreticisinin adı karıştı. Hollanda Tarım Sendikası´ndan yapılan açıklamaya göre, fiprolin zehiri bulaşan 300 bin tavuk itlaf edildi. Sendika kısa sürede soruşturmanın genişlemesiyle milyonlarca tavuğun imha edilebileceğini dile getirdi. Belçika´da da 50 kadar firmanın üretimi durduruldu.

Geçtiğimiz hafta Almanya, İsveç ve İsviçre´de Hollanda´dan ithal edilen milyonlarca yumurta marketlerden çekilerek imha edilmişti.

Avrupa Komisyonu, İngiltere ve Fransa´ya da kendi ülkelerinde soruşturma yapmaları çağrısında bulundu.

Aşırı dozda kullanılması durumunda özellikle çocuklarda öldürücü olabilen fipronil; tiroid, böbrek ve karaciğerde önemli hasara yol açabiliyor.

Hollanda Foodwatch örgütü, fipronilin ülkelerinde 2016´dan bu yana kullanıldığını ve bu süreç içinde Fransa´ya 10 milyon yumurta ihraç edildiğini açıkladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —