• BIST 100

    10247,75%-0,86
  • DOLAR

    32,34% 0,35
  • EURO

    34,59% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2396,13% 0,13
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00

Zelenski, İran´ı Rusya ile ´kanlı para´ anlaşması yapmakla suçladı

Zelenski, İran´ı Rusya ile ´kanlı para´ anlaşması yapmakla suçladı

Tahran ve Kiev arasındaki 'insansız hava aracı' gerilimi sürüyor. İran´ın Rusya´ya insansız hava aracı (İHA) gönderdiği iddialarının ardından yapılan açıklamalarla birlikte ipler her geçen gün biraz daha geriliyor. Kanada medyasına

 

Tahran ve Kiev arasındaki 'insansız hava aracı' gerilimi sürüyor. İran´ın Rusya´ya insansız hava aracı (İHA) gönderdiği iddialarının ardından yapılan açıklamalarla birlikte ipler her geçen gün biraz daha geriliyor. Kanada medyasına konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İran´ı Rusya ile kanlı para anlaşması yapmakla suçladı.

Rusya´nın Ukrayna´daki savaşta İran´dan alınan insansız hava araçlarının kullandığına dair iddialar nedeniyle ortaya çıkan Tahran ve Kiev hattındaki gerilim tırmanıyor.

Hem Kremlin hem de Tahran, Rusya´nın İran´dan insansız hava araçları (İHA) aldığı iddialarını yalanladı. Ancak Ukraynalı yetkililer ve kurumlardan gelen iddialar, İran´ın Rusya´ya insansız hava aracı gönderdiği yönünde.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri dün yaptığı açıklamada, 13 Eylül´den bu yana Rusya´ya verildiği belirtilen İran üretimi 223 adet 'Shahed-136' kamikaze insansız hava aracının düşürüldüğünü duyurdu.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani ise, Ukrayna´daki savaşta kullanılmak üzere silah gönderildiğine ilişkin iddiaları yeniden yalanlayarak, “İran, Ukrayna ile görüşmeye ve müzakere etmeye hazır” demişti.

ZELENSKİ´DEN İRAN ÇIKIŞI

Kanada basınına ilk kez konuşarak CTV ve CBC ortak yayınında açıklamalarda bulunan Ukrayna lideri Zelenski, İran´ı Rusya´yı silahlandırarak ‘kanlı para´ anlaşması yapmakla suçladı.

İran´ın Rusya´ya gönderdiği insansız hava araçlarının Ukraynalıları öldürmek için kullanıldığını belirten Zelenski, bu finansal anlaşmanın İran için ´kanlı para´ olduğunu söyledi ve ekledi:

“Hiçbir şey satmadıklarını (Rusya´ya silah) söyleyerek tüm bunları alenen inkâr ettiler ama burada görüyoruz. Yüzlerce saldırı var. Ukrayna´da, başkentte, sivil altyapıda, okullarda, üniversitelerde ve enerji sistemimizin devre dışı kalmasında.”

Ukrayna lideri, İran yönetimine güvenmediğini de vurguladı.

RUSYA´NIN ENERJİ ALTYAPILARINA SALDIRILARI

Rusya´nın Ukrayna´daki saldırılarında elektrik santrallarını hedef almasına yönelik de açıklama yapan Zelenski, savunma sistemlerinin Rus saldırılarından korunmada Ukrayna için önemine dikkat çekti.

“Bugün Rusya´nın temel hedefi, enerji sistemimize saldırmak. Amaçları insanların elektriksiz kalması. Onlar terörist… Eğer elektrikleri kesip bizim onları bulamayacağımızı düşünüyorlarsa, şunu söyleyeyim onları bulacağız” dedi.

Rusya´nın savaş alanında başarılı olamayıp sivilleri hedef aldığını da vurguladı.

Geçtiğimiz günlerde Zelenski, Rus güçlerinin 10 Ekim´den bu yana düzenlediği saldırılarda Ukrayna´daki elektrik santrallerinin yüzde 30´unun yok edildiğini ve ülkede büyük çaplı elektrik kesintilerine neden olduğunu söylemişti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise Zelenski´ye İran ile diplomatik ilişkilerin kesilmesi için öneride bulunduğunu söylemişti.

 

 

 



20.8° / 14.1°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor