Tarih: 22.12.2022 10:08

Zelenski'nin ABD temasları: Kongre'de ayakta alkışlandı, Biden ile görüştü

Facebook Twitter Linked-in

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Washington ziyareti kapsamında ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmada, ülkesine yapılan finansal destekler için teşekkür etti ve “Paranız bağış değil. Küresel güvenlik ve demokrasiye yönelik yapılmış bir yatırım” dedi. Kongre üyeleri kürsüye çıkmadan önce dakikalar boyunca Zelenski’yi ayakta alkışladı. Ukrayna liderinin konuşması da sık sık alkışlarla bölündü.

Şubat ayında başlayan Rus işgalinden bu yana Zelenski, ilk yurt dışı ziyaretini gerçekleştirmiş oldu.

ABD, Ukrayna’ya yönelik yapılan uluslararası yardımlar konusunda öncü rol oynuyor.

BİDEN'A ASKERİ MADALYA

Buradaki görüşmede Biden’a destekleri için teşekkür etti ve bunun için de askeri madalya takdim etti.

Zelenski, Kongre’deki konuşması öncesinde ise ABD Başkanı Joe Biden’la Beyaz Saray’da bir araya geldi.

BİDEN: ASLA YALNIZ KALMAYACAKSINIZ

Oval Ofis’te yapılan görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısında kameraların karşısına geçti. Savaş ne kadar sürerse sürsün Ukrayna’ya desteklerine devam edeceklerini söyleyen Biden, Zelenski’ye “Asla yalnız kalmayacaksınız” dedi. Gerek Demokratların gerekse de Cumhuriyetçilerin, Rusya’yı durdurmanın ne kadar önemli olduğunu kanıksadığını sözlerine ekleyen Biden, “Amerikan halkı, egemenlik ve toprak bütünlüğüne yapılan saldırılara sessiz kalmamız halinde, dünyanın daha kötü sonuçlarla karşı karşıya kalacağını çok iyi biliyor” diye konuştu.

PATRİOT HAMLESİ

Beyaz Saray, Zelenski'nin ziyareti öncesinde, Ukrayna'ya yaklaşık 2 milyar dolarlık yeni bir askeri yardımda bulunacağını açıkladı. Bu yardım pakedine, Ukrayna'nın altyapısını Rus saldırılarına karşı korumasına yardımcı olacak yeni bir Patriot füze sistemi de dahil. Ukraynalı yetkililer uzun süredir Batı'dan daha güçlü hava savunma sistemleri talep ediyordu. Basın toplantısında patriot füzeleri için teşekkür eden Zelenski, bunun savunma sistemleri için kritik rol oynayacağını söyledi.

Zelenski, Rusya’nın ülkesine yaşattığı acılar ve kendilerine dayatılan savaş sürerken Kremlin’le “adil bir barışın” olamayacağını da ifade etti.

Biden ise özgür, bağımsız ve müreffeh bir Ukrayna için mevkidaşı ile aynı bakış açısına sahip olduğunu belirtti ve “İkimiz de savaşın sonlanmasını istiyoruz. Putin biraz onurlu olsaydı ve sadece ‘çekilin’ deseydi, savaş bugün bitebilirdi” dedi. ABD Başkanı, Ukrayna liderinin Rusya ile barış aramaya hazır olduğunda, bunun savaş alanında sahip olacağı güçlü konumla yapacağını belirtti.

Zelenski, ziyareti esnasında yeşil bir sweatshirt ile bot giydi. Koyu lacivert bir takım elbise giyen Biden ise sarı-lacivert kravat taktı.

Rusya, son dönemde Ukrayna'nın enerji sektörünü hedef alıyor ve bu da sıfır derecenin altındaki soğuk kış aylarında milyonları karanlığa sürüklüyor. Beyaz Saray, Ukrayna askeri birliklerini Patriot sisteminin nasıl kullanılacağı konusunda "üçüncü bir ülkede" eğiteceğini ve bunun "biraz zaman alacağını" söyledi. ABD'de şu anda Ukrayna'ya 2023'e kadar 40 milyar dolardan fazla ekstra fon sağlayacak bir yasa tasarısını geçirmek için çalışmalar sürüyor. Ocak ayında Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu alacak Cumhuriyetçiler ise Ukrayna için "açık çek" yazmayacakları konusunda uyarıda bulunuyor. Ancak Zelenski, iki partinin de Ukrayna'ya yönelik desteğini sürdüreceğine inandığını söyledi. Çatışmanın başlangıcından bu yana doğrudan askeri desteğe yapılan genel harcamalar açısından ABD, diğer tüm ülkelerden çok daha fazlasını taahhüt etti. Zelenski, Ukrayna için aylık savunma maliyetinin yaklaşık 5 milyar dolar olduğunu söyledi.

KREMLİN: UKRAYNA’YA SİLAH TEDARİĞİ ÇATIŞMANIN DERİNLEŞMESİNE YOL AÇAR

Kremlin Sarayı’ndan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin ziyaretinin iyi bir sonuç doğurmayacağı ve Rusya’nın Kiev ile barış görüşmelerine başlama imkanı görmediği açıklaması geldi.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov gazetecilere, Batı’dan Ukrayna’ya silah tedariğinin çatışmanın "derinleşmesine" yol açacağını ve Ukrayna’yı daha zor durumda bırakacağını söyleyerek, Kiev’i uyardı. Peskov, "Silah arzı devam ediyor ve sağlanan silahlar çeşitleniyor. Bütün bunlar, elbette, çatışmanın şiddetlenmesine yol açar. Bu Ukrayna için pek iyiye işaret değil" dedi.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —