• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Zika Yetişkinleri de Tehdit Ediyor

Zika Yetişkinleri de Tehdit Ediyor

Kamu sağlığını tehdit etmeye devam eden Zika virüsüyle ilgili yapılan en son araştırma, virüsün tahmin edilenden daha tehlikeli olabileceğini ortaya koydu.

 

 

Kamu sağlığını tehdit etmeye devam eden Zika virüsüyle ilgili yapılan en son araştırma, virüsün tahmin edilenden daha tehlikeli olabileceğini ortaya koydu.

Cell Stem Cell dergisinde yayınlanan araştırma, bebeklerin mikrosefali ve diğer beyin hastalıklarıyla doğmasına yol açtığı bilinen Zika´nın yetişkinlerin beyin hücrelerine de zarar verebileceği bulgusuna ulaştı.

Zika İnsan Beyninde Geniş Hasar Yaratıyor

Rockefeller Üniversitesi ve La Jolla Allerji ve İmmünoloji Enstitüsü´nün yaptığı yeni araştırma, yetişkin beynindeki projenitör sinir hücreleri adıyla bilinen özel sinir hücrelerine odaklanıyor. Bu hücreler, anne karnındaki bebeklerin ve yetişkinlerin beyninde yaygın olarak bulunuyor. Rockefeller Üniversitesi araştırmacıları, projenitör hücrelerin “beynin kök hücreleri” olduğunu ve bunların beyindeki sinir hücrelerini hayat boyu takviye ettiğini söylüyor.

Zika virüsünün anne karnındaki bebeklerin projenitör hücrelerine saldırdığı ve beyin gelişimini azaltarak mikrosefaliye yol açtığı düşünülüyor. Bilim adamları, yetişkinlerdeki projenitör hücrelerininse, Zika´ya dayanıklılık gösterdiğine inanıyor. Zika´nın yetişkinlerde, hafif bir grip dışında, ciddi sorunlara yol açmaması da buna bağlanıyor.

Yetişkinler de bebekler gibi etkilenebilir

Anne karnındaki bebeklerin beyin gelişimini etkileyen Zika´nın, yetişkinlerde de beyin hasarına yol açabileceği fikrinden yola çıkan araştırmacılar, laboratuvar fareleri üzerinde çalışmaya karar vermiş. Rockefeller Üniversitesi öğretim üyesi Joseph Gleeson, yaptıkları araştırmanın Zika´nın yetişkin beyni üzerindeki etkisini inceleyen ilk çalışma olduğunu söylüyor. Gleeson “Bulgularımız, Zika virüsünün yetişkinler için sanıldığı kadar tehlikesiz olmadığını ortaya koydu” şeklinde konuşuyor.

Projenitör hücreleri, farelerin beyninde iki kısımda yaşıyor. Yetişkin beyninde Zika virüsünden etkilenen kısımların da aynı kısımlar olduğunu söyleyen Gleeson “Virüsün bütün beyni eşit şekilde etkilemediği açık. Yetişkinlerde, projenitör hücrelerinin bulunduğu iki bölge virüsten etkileniyor” diyor. Bu hücrelerin, öğrenme ve bellek açısından çok önemli olduğu düşünülüyor.

Araştırma ayrıca, Zika taşıyan yetişkinlerde projenitör hücresi kaybının daha fazla olduğunu ve hücre yenilenmesinin yavaşladığını ortaya koyuyor.

Daha Fazla Araştırma Gerekli

La Jolla Allerji ve İmmünoloji Enstitüsü´nden Sujan Shresta, yaptıkları araştırmanın, Zika´nın bebek ve yetişkin beyinlerine tahmin edilenden daha fazla zarar verdiğini gösterdiğini söylüyor. Zika´nın karmaşık bir hastalık olduğunu söyleyen Shresta, bebeklerde beyin gelişimini çok kötü etkileyen virüsün, yetişkinlerdeyse genellikle belirti göstermediğini vurguluyor. Shresta, Zika´nın yetişkin beyninde yarattığı hasarın çok daha zor fark edildiğini ancak artık neyi araştırmaları gerektiğini bildiklerini de sözlerine ekliyor.

Gleeson, yetişkinlerin çoğunun Zika´nın etkilerini yenebildiğini ancak bağışıklık sistemi zayıf olanların, Zika´dan zarar görebileceğini söylüyor.

Gleeson “Zika, uzun süreli hafızayı olumsuz etkileyebilir veya depresyona yol açabilir” diyor. Ancak bunun kanıtlanması ve hızla yayılan Zika´nın yetişkin sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğinin anlaşılması için, Zika ile ilgili daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.



17° / 11.3°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor