Tarih: 09.06.2016 14:53

´Zika´yı Yenmek için Kaynağa İhtiyacımız Var´

Facebook Twitter Linked-in

 

Amerika´da yaz mevsimi başladı. Aileler tatil planları yaparken, Zika virüsü taşıyanlar dahil sivrisinekler de çoğalma dönemine girdi. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Kongre´nin acil durum fonunu onaylaması halinde, güneydeki eyaletlerde Zika´nın yayılmasını önlemek için çok şey yapılabileceğini söylüyor.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri Direktörü Tom Freiden, “Kadınları korumak ve virüsten etkilenen aile sayısını büyük ölçüde azaltmak için çok güçlü bir önlem planına ihtiyacımız var. Etkilenen bebeklerin kimlere dönüşeceğini, nerede büyüyeceğini bilmiyoruz. Ama şu anda almadığımız her önlem için gelecekte pişmanlık duyacağımızı biliyoruz” diye konuştu.

Zika, anne karnındaki bebeklere zarar vermesi dışında büyük bir tehdit teşkil etmiyor. Virüs mikrosefaliye yani normalden küçük kafatasıyla doğuma yol açıyor.

Bazı siyasetçiler, virüsün Amerika´da, güney Amerika ve Karayipler´de yayıldığı kadar yayılmayacağını düşünse de, doktorlar risk almak istemiyor.

Dr. Edward McCabe, “Amerika´da insanların mikrosefali gibi sakatlıklarla doğan bebekler görmeye başlamadan Zika virüsünü ciddiye almayacak olmaları beni kaygılandırıyor” diye konuştu.

Aşı olmadan kadınları Zika´dan korumanın tek yolu, sivrisinek kontrolü. En fazla Zika vakasının, Meksika Körfezi´ne yakın eyaletlerde görülmesi bekleniyor.

Zika virüsü taşıyan sivrisinekler ortaya ilk kez Afrika´da çıktı ve uluslararası seyahatle yayıldı. Doktor Frieden, Amerika´nın Zika krizine karşı tavrını yeterince güçlü bulmuyor ve mücadele için daha fazla kaynak gerektiğini söylüyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —