Tarih: 19.11.2017 11:31

Zimbabve´de ´darbe emareleri taşıyan askeri müdahalede´ Çin´in rolü var mı?

Facebook Twitter Linked-in

 

Dünyanın en yaşlı lideri Robert Mugabe´nin 37 yıldır yönettiği Zimbabve´de 2 gün önce tankların başkent Harare´ye girip devlet televizyonunu ele geçirmesi ve ordunun ´bu bir darbe değil´ açıklamasıyla başlayıp ´ev hapsi´ iddiasıyla devam eden süreç belirsizliğini korurken gözler Çin´e çevrildi.

Zimbabve Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga´nın tüm bunlar yaşanmadan kısa süre önce Çin´i ziyaret etmiş olması, ´Mimar, Çin mi?´ spekülasyonunu beraberinde getirdi.

Chiwenga bu hafta Çin´e gitmiş ve General Li Zuoçeng dahil üst düzey askeri yetkililerle görüşmüştü. Çin Savunma Bakanlığı´nın açıklamasına göre Li, Chiwenga´ya ´Çin ve Zimbabve´nin iyi günde de, kötü günde de dost olduğunu´ söyledi. Chiwenga da diplomatik ve askeri ilişkilerin hızlı biçimde geliştirilmesi için işbirliğini derinleştirmek istediklerinden bahsetti. 

Öte yandan Chiwenga, Çin Savunma Bakanı Çeng Vankuan´la da görüştü ve Pekin´in kendilerine ´uzun süredir, bir karşılık beklemeden yaptıkları yardımlar´ için teşekkür etti.

Çin, Zimbabve´nin en büyük yabancı yatırımcısı konumunda. Öyle ki pek çok kalkınma projesine milyarlarca dolar yatırım yapan Çin, 2016´da yeni parlamento binası inşa etmişti. ABD merkezli düşünce kuruluşu The Jamestown Vakfı da Çin´i ´Mugabe rejiminin tek büyük uluslararası destekçisi´ olarak nitelemişti.

Mugabe´nin dün Chiwenga ve Güney Afrikalı bir heyetle birlikte başkanlık konutunda yaptığı toplantının fotoğrafları yayınlanmıştı. Görüşmeye ilişkin olarak bazı kaynaklar, Mugabe´nin istifaya yanaşmadığı ve zaman kazanmaya çalıştığını söyledi. İktidardaki Zimbabve Afrika Ulusal Birliği-Yurtsever Cephesi´nden (ZANU-PF) bir kaynak da 'Geri dönüş yok. İnat ederse pazar günü görevden alınmasını sağlayacağız' dedi.
 
Çin Komünist Partisi´nin yayın organı The Global Times´ta yayınlanan bir yazıda ´yaşananların karşılıkları ilişkilerin genel gidişatını etkilemeyeceği´ ve ´Çin-Zimbabve dostluğunun bu iç karışıklıkların üstesinden geleceği´ belirtildi.
 
Çin Sosyal Bilimler Akademisi´ndeki Afrika uzmanlarından Şen Şialoi de South China Morning Post gazetesine verdiği demeçte Pekin´in Zimbabve´nin ´kendi tutumuna´ saygı duyacağını söyledi. Çin hükümetinin Afrika´nın iç meselelerine karışmama politikasını hatırlatan Şialoi, Chiwenga´nın ziyaretinin çok önceden planlanmış olmasına dikkat çekti. Nitekim Çin Dışişleri Bakanlığı da başkentteki hareketliliğin hemen ardından yaptığı açıklamada bunun ´normal bir ziyaret´ olduğunu vurgulamıştı. 

Bu arada son olarak Çin Dışişleri Sözcüsü Geng Şuang´a Zimbabve´deki gelişmeler soruldu. Çin ve Zimbabve´nin Kuşak ve Yol inşasında ortak hareket eden ülkeler olduklarına işaret eden Şuang, Çin´in bu ülkeye karşı dostluk politikasını değiştirmeyeceğini söyledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —