Ziraat Odası´ndan Türkyılmaz: Kriz, sektör zarar görmeden çözülmeli

Ziraat Odası´ndan Türkyılmaz: Kriz, sektör zarar görmeden çözülmeli

Rusya´nın Türkiye´ye yönelik ambargo kararlarının tarım sektörüne etkilerini değerlendiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkan Danışmanı Metin Türkyılmaz, iki ülkenin de ekonomik açıdan birbirine muhtaç olduğuna dikkat çe

RS FM´de yayınlanan Dünya Panorama´da konuşan Metin Türkyılmaz, ticari ilişkileri en üst düzeye ulaşmış olan Türkiye ve Rusya´nın bölgenin en büyük ve güçlü ülkeleri olduğunun altını çizerek, 'Ticari ilişkileri bir anda kesip atmak mümkün görünmüyor.' dedi.
Metin Türkyılmaz, ambargo kararının özellikle hasatı bitmiş, ihracatı yapılmış bazı ürünler açısından, Türkiye piyasasını çok fazla etkilemeyeceğini söyledi. Türkyılmaz, kararın turunçgiller ve domates gibi ürünlerin ihracatında olumsuz etki yapacağının çizdi:
“Örneğin armut, çilek, üzüm gibi ürünler Türkiye piyasasını çok fazla etkilemeyecek. Ekonomiyi etkileyebilecek ürünler portakal ve domates. Zaten miktar ve değer açısından da önümüzdeki dönemde turunçgiller ve bazı sera ürünleri ihracatta önem taşıyor.”
‘RUSYA´NIN BAZI ÜRÜNLERDE ALTERNATİFİ YOK´
Türkyılmaz, Rusya´nın maliyet açısından kendisine yük getirecek bazı ürünlere ise ithalat yasağı getirmediğine dikkat çekti:
“Rusya, fındık ve limon gibi, bazı ürünlerin ithalatına ambargo kararı almadı. Zaten Rusya´nın bu ürünlerin ithal edilmesi anlamında alternatifi yok. Maliyet açısından Arjantin´den, Brezilya´dan limon getirmesi mümkün görünmüyor.”
‘TÜRKİYE, İTHALATINI BAŞKA ÜLKELERE YÖNELTEBİLİR´
Türkiye´nin de Rusya´dan önemli tarım ürünleri ithalatı olduğunu hatırlatan Türkyılmaz, rakamlarla örnekler verdi. Türkyılmaz´a göre, Türkiye bu ürünlerinin ithalatını Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelere kaydırabilir:
“Türkiye´nin Rusya´dan önemli bir de tarım ürünleri ithalatı var. Geçtiğimiz yıl 1 milyar 200 milyon dolarlık bir ihracata karşılık, 2.8 milyar dolarlık bir ithalat yapılmış. Özellikle Rusya´dan buğday, ayçiçeği ve ayçiçeği yağında önemli bir ithalat yapılıyor. Örneğin Türkiye´nin buğday ithalatını Ukrayna´ya kaydırması mümkün. Ayçiçeği ithalatını da yine Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelerden yapabilir.”
‘AMBARGO KARARI KRİZ ÇIKARMAZ, SEKTÖREL ETKİLERİ OLUR´
Türkyılmaz, Rusya´nın aldığı ambargo kararının her iki ülkede de sektörel bazda etkileri olacağına dikkat çekti. 'Ülke çapında büyük bir ekonomik krize yol açmaz” diyen Türkyılmaz şöyle devam etti:
“Bunlar her iki ülkeyi etkileyecek kararlar olsa da ülke ekonomisi çapında büyük etki yaratmaz. Örneğin ihracatta büyük payı olan portakal, mandalina, domates üreticisini etkiler. Ancak bunun etkileri hükümetin alacağı çeşitli önlemlerle, örneğin üreticiye destek sağlanarak, atlatılabilir. Ülke çapında büyük bir ekonomik krize yol açmaz.”
‘HÜKÜMET, ÜRETİCİYİ DESTEKLEMELİ´
Türkyılmaz, ambargonun etkisinin hükümetin üreticiyi desteklemesiyle ve alternatif pazarlara yönelmeyle giderilebileceğini söyledi:
“Türkiye´nin Rusya´ya 3.1 milyar dolar civarında bir ihracatı var. Bu oranın toplam ihracattaki payı, yüzde 3 bile değil. Bunun sıfırlanması Türk ekonomisine çok büyük bir zarar getirmez. Ancak sektörel bazda, üretici açısından belli bir sıkıntı yaratır. Ama bu Türkiye açısından aşılamayacak bir sorun değil. Bunlar Türkiye üreticiyi destekler, finansman olanağı sağlar, ürününü bir şekilde değerlendirse iç ya da dış piyasada, orta ve uzun sürede kesinlikle çözülebilecek sorunlardır.
‘RUSYA VE TÜRKİYE EKONOMİK OLARAK BİRBİRİNE MUHTAÇ ÜLKELER´
Türkyılmaz, iki ülkenin de ekonomik anlamda birbirine muhtaç olduğunu kaydederek, yaşanan sorunların diplomatik açıdan çözülmesi gerektiğini belirtti:
'İki ülke arasında yaşanan sorunlar aşılacakmış gibi görünüyor. İki büyük ülke, diplomatik açıdan da sorunlarını halledebilecek tecrübeye sahipler. İki ülkenin bu sorunları aşabilecek kapasitesi de var. Ekonomik anlamda birbirine muhtaçlar.
Örneğin Türkiye, önemli oranda enerji ithal ediyor. Rusya da özellikle tarım ürünlerinde ve sanayi ürünlerinde Türkiye´den ithalat yapmak zorunda. Çünkü kendi pazarları açısından Türkiye´den daha yakın, daha az maliyetli bir ülke bulamaz. Bunun yanı sıra Rusya´nın bazı Batılı ülkelere uyguladığı ambargo da var. Bu ambargo üzerine alternatif pazarlar da azaldı. Örneğin turunçgilleri İspanya´dan, İtalya´dan, Yunanistan´dan alamıyor. Arjantin ve Brezilya´dan getirmesi de maliyetler açısından mümkün görünmüyor.”
‘İKİ ÜLKE BİRBİRLERİ İÇİN DEĞERLİ´
Rusya ve Türkiye ekonomilerinin büyük ekonomiler olduğunun altını çizen Türkyılmaz, 'İki ülkenin de ticari anlamda alternatifleri var' dedi:
'İki ülkenin birbirine zarar verici şekilde hareket etmemesi gerekiyor. Çünkü iki ülke birbiri için ekonomik ilişkiler açısından değerli. İki ülkenin aralarındaki sorunları en kısa zamanda diplomatik yollarla çözmeleri lazım. Çünkü bu durum iki toplumu da doğrudan etkiliyor, iki ülkeye de zarar veriyor.'

 



Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

SEVGİLİ BAŞKANIMIZ ŞABAN GÜLBAHAR’A ŞİFALAR DİLİYORUZ

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Yükleniyor