Tarih: 17.08.2018 09:37

Zorluklar, Türkiye ile Irak´ı yakınlaştırıyor´

Facebook Twitter Linked-in

 

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Ankara´yı ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´la bir araya geldi. İkili petrol ihracatının yeniden başlatılması, terörle mücadelede işbirliği ve sınırda bir kontrol noktası kurma olasılığını ele aldı. 

´İBADİ´NİN ZİYARETİ BEKLENMEDİK´

Iraklı ekonomi uzmanı Alaa el Kasir, Sputnik´e yaptığı açıklamada İbadi´nin Ankara ziyaretinin beklenmedik bir şey olarak nitelendirerek, iki ülkeyi zorlukların yakınlaştırdığını ifade etti.

Kasir 'Erdoğan Irak´ın Fırat ve Dicle´deki su paylarının tamamını alacağını söyledi. İbadi de Türk lirasını destekleyeceklerini; terörle, Türkiye´yi tehdit eden IŞİD ve PKK gibi örgütlerle mücadelede Ankara ile işbirliği yapacaklarını söyledi. ABD´nin İran´a yaptırım uyguladığını ve tüm bölgeyi sorunlara boğduğunu biliyoruz. Bu nedenle İbadi kendi ülkesinin ekonomisini korumaya yönelik siyasi bir yol seçti. Irak birçok konuda İran´la bağlantılı. Hem siyasi hem toplumsal hem de turistik konularda… Bu bağlamda İbadi şimdiki zor zamanlarda Türkiye´yi destekleyerek akıllıca davranıyor' ifadelerini kullandı. 

Görüşmenin sonunda iki tarafın da tatmin olduğunu ve ihtiyaç duydukları şeyleri elde ettiklerini belirten Kasir 'İbadi, Irak´ın su sorununu çözdü. Bu Irak için büyük bir zafer. Artık İbadi´nin gelecek dönem için görevde kalma konusunda şansı önemli ölçüde arttı' dedi.

‘TÜRKİYE´NİN GÜÇLÜ BİR EKONOMİSİ VAR´

Kasir, ABD´nin yaptırımlarının Irak´la Türkiye´nin yakınlaşmasındaki ana neden olmadığını düşündüğünü söyledi.

Kasir 'Türkiye´nin durumu İran´ınkinden çok daha farklı. Ankara, şimdilerde ABD ile bir anlaşmazlık döneminde. Ancak Türkiye´nin güçlü bir ekonomisi var. Türk lirasının değer kaybı yerli üretimi arttırmaya yönelik içeride alınan bir kararla bağlantılı olabilir' dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —