Kenya basınında yer alan haberlere göre, başkent Nairobi´deki Kenya Devlet Başkanlığı Sarayında gerçekleşen toplantıda, Güney Sudan´daki kriz ve Somali´deki siyasi geçiş süreci görüşüldü.
Kenyatta, görüşmede, geçen ay Juba´da yaşanan şiddet olaylarının Ağustos 2015´te Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ile muhalifler arasında imzalanan barış antlaşmasını sekteye uğratabileceğini söyledi.
KENYATTA, KERRY´YE ´GÜNEY SUDAN İÇİN ACİLEN KALICI ÇÖZÜM ÜRETİLMESİ GEREKTİĞİNİ´ İLETTİ
Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi´nin (IGAD) Güney Sudan´daki normalleşmenin yeniden sağlanması adına yaptığı çalışmalarla ilgili Kerry´yi bilgilendiren Kenyatta, Güney Sudan´da acilen kalıcı bir çözümün üretilmesinin gerekliliğini dile getirdi.
Somali´deki siyasi geçiş sürecine de değinen Kenyatta, Somali´de siyasi istikrarın sağlanması için ABD´ye ve uluslararası camiaya ülkeye olan desteklerini devam ettirmeleri çağrısında bulundu.
´ORDUNUN KAPASİTESİ ARTTIRILMALI´
Kenyatta, Somali´de 30 Ekim´de düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinin başarıya ulaşmasının da uluslararası kamuoyunun desteğine bağlı olduğunu belirtti.
Afrika Birliğinin 2018´e kadar, Afrika Birliği Somali Misyonundaki (AMİSOM) asker sayısını düşürmeyi planladığını kaydeden Kenyatta, ülkede Somali ordusuna görev devrinin yapılabilmesi için ordunun kapasitesinin artırılması gerektiğini ifade etti.
Kenyatta Güney Sudan´daki barış sürecinin yeniden sağlanmasına destek veren ve bölge ülkelerinin yanında olan ABD ile uluslararası kamuoyuna teşekkür etti.
Kerry de Kenya´nın bölgenin güvenliğine yönelik çalışmaları ve çözüm arayışlarını desteklediklerini söyledi.
Kenya Devlet Başkanlığı Sarayı´nı ziyaretinin ardından Kerry, Doğu Afrika ülkeleri Somali, Kenya, Uganda, Sudan ve Güney Sudan´ın dışişleri bakanları ile basın toplantısında bir araya geldi.
KERRY´DEN ´FARKLILIKLARI DİYALOG YOLUYLA HALLEDİN´ MESAJI
Kerry basın toplantısında yaptığı konuşmada, 2017´de genel seçimlere gidecek Kenyalı liderlere farklılıkları diyalog yoluyla halletmeleri gerektiğini söyleyerek, ABD´nin ülkedeki genel seçim çalışmalarında kullanılması için 25 milyon dolar bağış yapacağını duyurdu.
Kerry´nin Kenya´dan sonra resmi temaslarda bulunmak üzere Nijerya´ya geçmesi bekleniyor.
Diğer taraftan Güney Sudan´da muhaliflerin lideri konumundaki eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar, ülkeyi terk ederek perşembe günü Demokratik Kongo Cumhuriyeti´ne sığınmasının ardından ülkedeki çatışmaların yeniden başlama ihtimali olduğu belirtiliyor.
Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ile eski yardımcısı Machar yanlıları arasında 8 Temmuz´da Güney Sudan´da meydana gelen iç çatışmalarda, aralarında 30´dan fazla sivilin de bulunduğu yaklaşık 270 kişi yaşamını yitirmişti.