Tarih: 13.11.2016 18:22

AB Komisyonu Başkanı Juncker: Trump göreve başlayınca iki yılımız kaybolacak

Facebook Twitter Linked-in

 

Seçim kampanyası sırasında sağ-popülist söylemleriyle tepki çeken Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump´ın ABD başkanlığına seçilmesinin yankıları sürüyor.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Lüksemburg´da gençlerle bir araya geldiği bir panelde ABD´nin müstakbel başkanına ilişkin açıklamalarda bulundu. Juncker, 'Bence, Bay Trump dünyanın tanımadığı bölgelerine seyahat edene kadar iki yıl kaybetmiş olacağız' dedi.

´ABD´LİLERİN HİÇBİRİ AVRUPA´YI TANIMIYOR´

Deutsche Welle Türkçe servisinin haberine göre, Juncker, Trump´ın ABD-AB ilişkilerine olası etkisi sorusuna ise Amerikan vatandaşlarının genel anlamıyla Avrupa ile fazla ilgilenmediği şeklinde cevap verdi. Juncker, 'Bu hem siyasi sınıflar için böyle hem de Amerika´nın geneli için, Avrupa´yı tanımıyorlar' dedi. Juncker, Trump´ın ´Belçika´nın çok güzel bir kent olduğu´ yönündeki gafını anımsattı.

´MÜSTAKBEL BAŞKANA AVRUPA DEĞERLERİNİ ÖĞRETMEK ZORUNDAYIZ´

Juncker, 'Biz müstakbel başkana Avrupa´nın hangi değerlere dayandığını ve hangi ilkelere göre Avrupa´nın işlediğini öğretmek zorundayız' dedi. Juncker, Trump´ın NATO´yu tartışmaya açarak tehlikeli sonuçları olabilecek sorular ortaya koyduğunu da söyledi.

Cumhuriyetçi aday Trump´ın Clinton karşısında beklenmedik şekilde seçim zaferi elde etmesi, ABD´nin Avrupa ve dünya genelinde savunma için yürüttüğü faaliyetleri geriletebileceği endişesi doğurmuştu. Trump, seçim kampanyası sırasında NATO Anlaşması´nın beşinci maddesi ile düzenlenen ´taahhüt maddesi´ne atfen, NATO´nun güçlü ülkelerinin savunma için yeterince harcama yapmayan diğer İttifak ülkeleri için hazır bulunmak zorunda olmasını eleştirmişti.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —