Tarih: 09.10.2013 14:10

Hindistan-Türkiye Savunma İşbirliği Anlaşması

Facebook Twitter Linked-in

İn.com

Dünyanın en laik ülkesi Hindistan ile yine çoğulcu demokrasi ve laikliğin simgesi olan Türkiye arasında en nihayetinde, savunma iş birliği anlaşmasını tamamlamaya giden yola bir adım daha yaklaşıldı. Söz konusu anlaşmanın yaklaşık 20 yıl önce önerildiği ama her ne hikmetse iki ülkenin bugüne kadar bu bağlantıyı kuramadığı biliniyor.

Hindistan Cumhurbaşkanı Pranap Mukarci, üç günlük resmî bir ziyaret için Türkiye’de. Yaklaşık 15 yıldır hiçbir Hintli Cumhurbaşkanı Türkiye’yi ziyaret etmemişti.

Resmî yetkililer, Türkiye’nin artık eski düşüncelerinden özellikle Pakistan Keşmir meseleleri üzerinde sıyrılıyor gibi göründüğünü ayrıca Hindistan’ın dünya üzerinde yükselen ve gelişen bir güç olarak önemini ve potansiyelini gördüğünü dile getiriyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile heyetler arası görüşmelerde; ikili ilişkiler, siyasi, ekonomik, stratejik ve kültürel ilişkilere kadar çeşitli meseleler ele alındı.

Türkiye’ye gelmeden önce Hindistan Cumhurbaşkanı Pranap Mukarci, Cihan Haber Ajansına verdiği mülakatta, ziyaretinin iki ülke arasındaki güvene işaret ettiğine değinerek ikili ilişkileri, imzalanacak anlaşmalarla tekrar canlandırmayı amaçladıklarını dile getirdi. Özellikle eğitim, bilim ve teknolojide Türkiye ile sıkı ilişki içinde olacaklarını, iki ülkenin savunma sanayisi ve askerî alanda da ortak çalışmalar yapmasını arzu ettiklerini vurguladı.

Üst düzey bir Hintli yetkili, bu anlaşma taslağının 1994 yılında hazırlandığını, 2008 yılında Başbakan Erdoğan’ın Hindistan ziyareti sırasında geliştirildiğini ve şu an her iki ülke tarafından da nihai bir sonuca ulaştırıldığını, yapılan bütün bu anlaşmalarda Pakistan’ın hiçbir şekilde engel teşkil etmediğini, Keşmir sorununun da dile getirilmediğini vurguluyor.

Türkiye, Hindistan ile pamuk ve polyester ipliği ithalatı yapan en önemli ülkelerden biri. Her iki ülke de ticareti daha da artırmak ve bu konudaki açığı kapatmak arzusunda. (Hindistan Merkezli Haber İnternet Sitesi In.com, 7 Ekim 2013)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —