Tarih: 09.02.2015 23:42

İncirlik yerini Erbil`e mi bırakıyor?

Facebook Twitter Linked-in

Uçaklar, 5 Şubat’ta Erbil’e konuşlandırıldı. Buradan acil arama ve kurtarma operasyonları düzenlenebilecek. Bu, özellikle de yaklaşan kum fırtınaları sezonunda, zorunlu iniş ve uçak kayıpları olasılığının artması tehlikesi nedeniyle son derece önemli.

Ortadoğu ve Kürt sorunu uzmanı Vadim Makarenko, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“Türkiye halen İncirlik’e izin vermediği için ABD, uçaklarını Erbil’e konuşlandırmak zorunda kaldı. Görünüşe göre, İncirlik’teki uçakların Suriye ve Irak’ta arama kurtarma uçuşları yapması da yasak. Oysa çatışma bölgesinde uçak kazası veya zorunlu inişlerin yaşanması durumunda, pilotları arama ve kurtarma sisteminin varlığı, ABD Hava Kuvvetleri için çok önemli. Ürdün pilotu olayı, IŞİD’in eline düşen pilotları nelerin beklediğini gösterdi. Acil arama kurtarma operasyonlarını düzenleme fırsatının yokluğu, IŞİD’e karşı hava saldırılarında kısıtlayıcı faktörlerden biriydi. Pilotlarının güvenliğinden endişelen Birleşik Arap Emirlikleri, geçen Aralık ayında, Ürdün pilotunun Suriye’de IŞİD’in eline rehin düşmesinin ardından, bu terör örgütüne karşı hava saldırılarından çekilmişti. Ancak talep varsa arz da var. Irak Kürdistanı, askeri potansiyelini artırmak ve IŞİD’e karşı koalisyonun vazgeçilmez üyesi olmasa da önemli üyelerinden biri olmak için tüm olanaklardan yararlanıyor. Bölge yönetimi, bunda, daha fazla bağımsızlık fırsatını görüyor.”

Ortadoğu ve Orta Asya Ülkeleri Araştırmaları Merkezi Direktörü, eski Duma milletvekili, siyaset uzmanı Semen Bogdasarov ise Irak Kürt Bölgesel Yönetimi`ndeki hava üslerinin öneminin artması ile İncirlik’e olan ihtiyacın kalkacağını belirterek şunu söyledi:

“ABD, ilk kez, Irak Kürdistanı arazisinde üs kurma fırsatı yakaladı. Oraya F-16, F-18 avcı uçakları ile Apache saldırı helikopterlerini konuşlandırdılar. Bu üs, Ermenistan sınırına sadece 320 kilometre mesafede bulunuyor. Üstelik Erbil yakınlarına büyük bir istihbarat merkezi kuruldu. Bu merkez, insansız hava araçlarını ve diğer yeni özel araçları kullanıyor. Irak Kürdistanı’nda askeri üslerin çoğalmasıyla İncirlik’e olan ihtiyaç ortadan kalkacak.”

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Türkiye’den farklı olarak, topraklarında Amerikan üslerinin konuşlandırılmasına büyük ilgi duyuyor. Bu, IŞİD’e karşı savaşa giren Erbil’de, müttefik ilişkilerin güçlendirilmesi ile askeri ve siyasi statünün yükselmesi olarak algılanıyor. Elbette, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Türk altyapısının yerini alamayacak, ancak ABD ve koalisyonun diğer Avrupalı üyeleri, kademeli olarak bu bölgeyi, IŞİD’e karşı eylemlerde dayanak noktası haline getirebilecek.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —