Tarih: 31.01.2015 19:50

İstanbul ve Guangco...

Facebook Twitter Linked-in

Long Yingchun, Chen Xiaoyan

İstanbul ve Guangco Kardeş Şehir… İki Yılda 30 Bin Vize Verildi. Dünyanın tek Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan şehri olan İstanbul, İpek Yolu ve Deniz İpek Yolu’nun kesiştiği noktada bulunuyor. İstanbul, Bizans İmparatorluğu döneminden beri Asya ve Avrupa’nın ticaret merkezi, Doğu’nun ipeği, baharatı gibi ürünlerin Batı’ya götürüldüğü dağıtım merkezi, Marx’ın dediği gibi “Batı ile Doğu arasında kurulmuş altın bir köprü” olmuştur.

Bugün, Deniz İpek Yolu’nun eski limanlarından biri olan Guangco’dan İstanbul’a gitmek için Güney Çin Denizi’nden çıkıp denizdeki büyük dalgalara katlanmaya gerek yok. İki şehir arasında her gün direkt uçuşlar gerçekleştiriliyor, uçuş 12 saat sürüyor ve uçakta Türk hostesler akıcı bir Çince konuşuyor. Havacılık ve denizcilik zaman içinde gelişti, hem içerik hem de şekil olarak “Deniz İpek Yolu”nun anlamı genişledi, kesintisiz olarak Türkiye ve Çin arasındaki ticaret kültürü bağlantıları oldu, binlerce yıldır hiç kopmadı ve şimdilerde daha da gelişerek alanlar çoğaldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, gazetemize verdiği mülakatta, “Günümüzde İpek ve Baharat Yolu`nun tarih sahnelerindeki etkileri kayboldu ancak İpek Yolu, yeniden canlandırılacak.” dedi.

Topbaş: Bu Yıl, Türkiye-Çin Ticaret Hacminin 50 Milyar Dolar Olması Bekleniyor.

Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği Başkanı olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Hem tarihte hem de günümüz toplumunda Türkiye ile Çin arasındaki ilişkiler sağlam bir zemin üzerine atıldı, buna ek olarak iki ülke ilişkileri sürekli derinleşti. Şüphe yok ki iki ülke liderlerinin, iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesine etkisi çok büyük, iki ülke arasındaki ilişkiler duygusal boyutu aşarak stratejik ortaklık ve ekonomik partnerlik ilişkisine ulaşmış durumda. Bu açıdan üst düzey liderlerin karşılıklı ziyaretleri, çok umut verici ve bu ziyaretler karşılıklı ilişkilerin gelişmesine ivme kazandırıyor.”

Topbaş, kendi bakış açısının tamamen gerçekler ve rakamlar üzerine kurulduğunu ifade ediyor: “Şimdilerde iki ülke ticaret hacmi 25 milyar dolar, istenen hedef ise 2015 yılında 50 milyar dolara ulaşılması.”

Ticaretin gelişme beklentisiyle ilgili bazı sebepler… Topbaş: “İlk olarak mevcut derin kültürel ilişkiler, yeni ticari ilişkilerin kurulmasını ve zaten var olan desteğin gelişmesini sağladı. İkinci olarak jeopolitik konumuyla Türkiye, özellikle de İstanbul, Çin için yeni bir pazar oldu. Başka bir açıdan bakıldığında ise Asya ve Avrupa’yı bağlayan İstanbul Boğazı’ndaki en büyük demir yolu taşımacığı projesi olan Marmaray, tarihî İpek Yolu’na benziyor ve Pekin’i demir yoluyla Atlas Okyanusu kıyısındaki Londra ile bağlayacak.”

Türkiye’nin Eski Guangco Başkonsolosu Burak Ali Karacan Guangco’nun Kardeş Şehir Olması Hakkında… İki Yılda 30 Bin Vize Verildi.

2012 yılında İpek Yolu’nun iki liman şehri olan Guangco ve İstanbul kardeş şehir oldu. Şimdi ve gelecekte nasıl iş birliği yapılabilir? 2012 yılında Türkiye’nin Guangco Başkonsolosu olan Burak Ali Karacan, gazetemiz muhabirini kabulünde yaptığı konuşmada, iki taraf arasında çok büyük bir kapasite ve mesafe olduğunu ancak bu kapasite ve mesafenin sadece Guangco ve İstanbul arasında olmadığını ayrıca Guangco ile Türkiye arsında olduğunu söyledi.

Karacan şu ifadeleri kullandı: “Geçen birkaç yıl içinde Türkiye ve Guangco, özellikle ticaret ve turizm alanında karşılıklı ilişkilerin süratli bir şekilde gelişimine tanıklık etti. Guangco’daki Türkiye Konsolosluğunun vize departmanı iki yıl içinde nerdeyse 30 binin üzerinde vize verdi. Buna ek olarak turist sayısındaki artışın dışında birçok kişi de Türk pazarındaki fırsatları araştırdı. Ben, verdiğimiz ticari vize sayısdaki sürekli artışın, Çinlilerin Türkiye’deki ticaretin iyi olduğunu tasdik ettiğini gösterdiğini düşünüyorum.

Daha önce yaptığı Guangco ziyaretinde Kadir Topbaş, bu iki şehrin ulusal ilişkilere katkısının, umulduğundan çok daha fazla olduğunu söyledi. Topbaş’a göre İstanbul ve Guangco, tarihte insan uygarlığının gelişmesine önemli katkıları olmuş İpek Yolu’nun iki sembol şehri.

Topbaş tam bir güvenle şunları kaydetti: “Guangco ile olan kardeş şehir ilişkileri bize yeni bir bakış açısı sağladı. Bizim bu yeni bakış açısının, iki ülke ilişkilerini çok iyi bir şekilde etkileyeceğine güvenimiz sonsuz. İki ülke ve şehir arasındaki karşılıklı iletişim, hızlı bir şekilde kültür ve ekonominin gelişmesini sağlıyor. Şüphe yok ki bu alanlardaki iş birliği, iki ülkenin siyasi ve stratejik ilişkilerine dikkate değer katkılar sağlayacak.” (Çin, Guangzhou Ribao - 29 Ocak 2015)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —