Tarih: 12.05.2020 23:14

Jeffrey: S-400´ler Türkiye ile ilişkilerde tahriş edici ana unsur

Facebook Twitter Linked-in

ABD´nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, Türkiye´nin Rus yapımı S-400 füze savunma sistemlerini satın almasının Washington ve Ankara arasındaki ilişkilerde tahriş edici ana unsur olmayı sürdürdüğünü söyledi.

Türkiye ile ilişkilerden de sorumlu olan ABD´nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Türkiye´nin S-400 sistemlerini satın almasının Washington ve Ankara arasındaki ilişkilerde tahriş edici ana unsur olmayı sürdürdüğünü ifade etti.

ABD´li düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü´nün düzenlediği bir etkinlikte konuşan Jeffrey, 'S-400´ler muazzam bir mesele, bu son derece karmaşık bir mesele, zira ABD´nin ve İkinci Dünya Savaşı´ndan müttefiklerinin savunmasına yapılan en büyük yatırım olan F-35 avcı uçağı ile ilgili. Türkiye´nin yaptıkları söz konusu avcı uçağının potansiyelini baltalıyor' diyerek şu ifadeleri kullandı:

'İki taraf bu konuda duraklamış durumda. Bu sorunların en büyüğü. Libya, NATO, Kafkasya-Karadeniz bölgesi, Suriye ve Irak gibi diğer pek çok konuda Türkiye ile iyi anlaşıyoruz.'

Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerde krize neden olan Rus yapımı füze savunma sistemi S-400´lerin Türkiye´ye teslim anlaşması Eylül 2017´de imzalanmıştı. Moskova, Türkiye´ye ilk S-400 sevkiyatını Temmuz 2019´da başlamıştı.

ABD´nin çeşitli yaptırım tehditlerine rağmen Ankara, bu konuda taviz vermeyi kesin bir dille reddettmiş ve ek S-400 sistemlerini satın almaya yönelik müzakerelere devam etmişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —