Tarih: 15.06.2017 11:39

Katarlı uzman: İlişkiler, Beşinci Kol´un verdiği yalan bilgiler nedeniyle koptu

Facebook Twitter Linked-in

 

Faslı yazar ve uzman Idris el Hani, Sputnik´e verdiği demeçte Katar krizi ile ilgili tutumun Fas´ın yeni siyasi politikası çerçevesinde izlendiğini aktardı. El Hani, “Fas, yeni politikası doğrultusunda Körfez ülkelerinin veya başka ülkelerin iç çatışmalarına müdahale etmiyor. Bu ülkenin Arap dünyasının düzenlediği zirvelerde büyük bir ağırlığı bulunmuyor, ülkeyi sadece dışişleri bakanı temsil ediyor” dedi. 

´ÜÇ KÖRFEZ ÜLKESİ, YASADIŞI VE ONURSUZCA EYLEMLERDE BULUNDU´

Öte yandan Faslı siyaset uzmanı ve öğretim görevlisi Ali el Hil, Fas´ın krizin aşılmasında tarafsız bir ülke olarak yer alabileceğini, ancak çeşitli koalisyonlara üye olduğu için bu rolü tamamen üstlenemediğini söyledi. Sputnik´e konuşan el Hil, (Katar´a) uygulanan yaptırımların çıkarlar doğrultusunda yönü hızlı bir şekilde değişebilen siyasi mücadelenin bir parçası olduğunu savundu. El Hil, “Üç Körfez ülkesi, yasadışı ve onursuzca siyasi eylemlerde bulundu. Ülkelerimizin ailelerinin arasındaki akrabalık bağlarını bozuyorlar. Katar, bu ülkelerle olan coğrafi konumuna, tarihi bağlarına ve onlarla birlikte izlediği yola bağlı” diye konuştu.

Katarlı uzman, Arap ülkelerinin gerçekleştirdiği eylemleri sırta vurulan darbeye benzetti. İlişkileri koparma kararının, yaptırım uygulayan Arap ülkelerinden birinde bulunan Beşinci Kol´un verdiği yanlış istihbarat verilerinin üzerine alındığını söyleyen el Hil, ancak Katar´ın olup bitenlerin üstünde kaldığının ve siyasi mücadeleyi yürütmek için bu seviyeye düşmeyeceğinin altını çizdi. 

Uluslararası ilişkilerde ´Beşinci kol´ tanımı, yabancı bir ülkede yürütülen istihbarat faaliyetlerini ifade etmek için kullanılıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —