Tarih: 22.04.2014 18:27

Kırımoğlu`na Nişan

Facebook Twitter Linked-in

Zeynel Ziya

Kırım Tatarlarının lideri Ukrayna Meclisi Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na Bakanlar Kurulu kararıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Cumhuriyet Nişanı tevcih edildi.

Gül yaptığı konuşmada, nişanın devlet başkanı olmayan bir yabancı ülke vatandaşına verilen en üst düzey nişan olduğunu belirterek, “Bu nişanı, ömrünü Kırım Tatarlarının haklı davasına adayan Sayın Kırımoğlu’na takdim etmekten çok büyük gurur duyuyorum.” ifadesini kullandı.

Kırım’ın Tatarların anavatanı olduğunu ve Tatarların Kırım’daki geçmişinin 13. yüzyılda kurulan Altınordu Devleti’ne kadar uzandığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “1944 yılından itibaren Sovyet komünizmi tarafından uygulanan sürgün sonucunda Kırım Tatarları anavatanlarından koparıldı ve Özbekistan, Baltık ülkeleri, Romanya, Bulgaristan ve Rusya’nın birçok bölgelerine göç ettirilmişti. Ayrıca yüz binlerce Tatar Türkiye’ye gelmiştir. Altı aylıkken Özbekistan’a sürgün edilen Kırımoğlu’nun hayatı, Kırım halkının çektiği çilelerin bir özetidir. Biraz evvel ıstıraplı hayat hikâyesini birlikte dinlediğimiz bu fedakâr insan, uluslararası baskılar yüzünden 1986’da tahliye edilene kadar, 15 senesini hapishanelerde, sürgünde veya çalışma kamplarında geçirmiştir. Elbette çekilen çileler karşılıksız kalmamış, Kırım Tatarları anavatanlarından sökülüp atılamayacaklarını bütün dünyaya ispatlamışlardır. Sayın Kırımoğlu’nun liderliğindeki bu özgürlük mücadelesi tarihe altın harflerle kazınmıştır.” dedi.

Kırımoğlu da törende yaptığı konuşmada, Nişan almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bunu zor günlerinde Türkiye’nin Kırım Tatarlarına verdiği desteğin bir nişanesi olarak gördüklerini vurguladı.

Bu arada Cumhurbaşkanı Gül, Ukrayna Cumhurbaşkanı adayı Peter Poroşenko ile yaptığı görüşmede, Ankara’nın Kırım’da yapılan referandum sonuçlarını tanımadığını ve Kırım’ı hiçbir zaman Rus toprağı olarak görmeyeceğini belirtti.

Bölgesel güvenlikle ilgili bir saat süren görüşmede Kırım Tatarlarının haklarının savunulması konusuna daha çok dikkati çekildi.

Ukrayna’da 25 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin favori adaylarından olan Poroşenko, görüşme sonuçlarına dayanarak gelecekte tarafların ortak çabalarıyla Kırım’ın eski statüsünü geri kazanacağından emin olduğunu ifade etti. Taraflar, Ukrayna’daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Ukrayna-Türkiye müzakerelerine başlama kararı aldı. (Azerbaycan, Ekspress - 16 Nisan 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —