Tarih: 11.07.2020 18:52

Koronavirüsten ölüm rekorlarına geri dönen İran´da, Ruhani´den ´ekonominin yeniden kapanmasını kaldıramayız´ itirafı

Facebook Twitter Linked-in

İran´da koronavirüs önlemlerinin gevşetilmesi sonrası vaka ve ölüm sayıları ilk pandemi döneminin üstüne çıkma eğilimine girerken, Cumhurbaşkanı´ndan ´ekonominin yeniden kapatılmasını ülkenin kaldıramayacağı´ açıklaması geldi.

İran´da perşembe günü açıklanan 221 can kaybının 24 saatte ölüm sayısı rekoru olarak kayda geçmesi karşısında yeniden insanların eve kapanması ve işyerlerinin açılmaması ihtimali gündeme geldi.

Ancak Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ´İran´ın her ne kadar koronavirüs vakaları artsa da ekonomisini kapatmayı kaldıramayacağını´ söyleyerek bu ihtimali reddetti.

Sokağa çıkma kısıtlamalarının nisandan itibaren aşamalı kaldırılmasıyla ilgili Sağlık Bakanı Said Namaki, ´daha fazlasını kaldıramayacağı için diz çökmüş haldeki ekonomiyi yeniden açtıklarını´ söylemişti.

´Dünya yüzünde hiçbir hükümet kaldıramaz´

Bu yaklaşımı ´akıllı karantina´ diye niteleyen İran Cumhurbaşkanı, bugün televizyondan canlı yayımlanan Kovid-19 toplantısında, ´ülkenin sağlık protokollerine uyarak ekonomik, toplumsal ve kültürel faaliyetleri sürdürmesi, ekonominin işlemeye devam etmesi gerektiğini´ anlattı.

'Hiçbir hükümet ekonomik faaliyetlerini uzun vadeli kapatmayı kaldıramaz' diyen Ruhani, düğün, taziye töreni, parti, şenlik ve benzeri eğlencelerin içinde bulunulan durumda ´kabul edilemez´ olduğunu söyleyerek İranlıları bu şekilde biraraya gelmemeleri yönünde uyardı.

Koronavirüs testi pozitif çıkanların bunu ´sır gibi saklamaması´ çağrısı da yapan Ruhani, ABD Başkanı Donald Trump´ı yankılarcasına ´test yapma sayısını artırmalarına koşut vaka sayısının da arttığından´ söz etti.

Bakandan toplumsal isyan uyarısı

Trump, ´tarihteki en ağır´ diye nitelediği yaptırımlar dayattığı İran´ı her koldan kıskaca almaya çalışıyor.

Geçen hafta İran Sağlık Bakanı Namaki, Ruhani hükümetinin koronavirüsle mücadeleye ayırdığı ´1 milyar dolarlık bütçenin sadece yüzde 30´undan bakanlığının faydalanabildiğinden´ yakınarak ´toplumsal tepkinin patlayabileceği´ uyarısını yapmıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —