Tarih: 15.11.2018 18:06

May´in pimini çektiği Brexit anlaşması elinde patlayabilir

Facebook Twitter Linked-in

 

AB ile vardığı Brexit anlaşması taslağını bakanlar kuruluna kabul ettirmesinin ardından 2 bakan ve 3 bakan yardımcısının istifasıyla karşılaşan İngiltere Başbakanı Theresa May´in başının üzerindeki kara bulutlar büyüyor. 

Anlaşma İngiltere´yi süresiz şekilde AB´nin yörüngesine hapsedip AB içinde söz hakkı vermeyen maddeleri olduğu için hem Brexit hem de AB´de kalma yanlılarının şimşeklerini çekerken, May, iktidardaki Muhafazakar Parti´de çalan isyan çanlarının eşliğinde parlamentonun karşısına geçti. 

Başbakan, vardığı anlaşmanın, ´İngiltere´nin AB´den doğru düzgün ve sorunsuz şekilde ayrılmasını sağlayacağından´ söz edince, milletvekillerinin kahkahalarıyla karşılandı.

AB ile nihai anlaşmaya vardığında tekrar parlamentoya geleceğini ve ulusal çıkarlar adına milletvekillerinin onayını isteyeceğini belirten May, AB´den hiçbir anlaşmaya varmadan çıkmak veya Brexit´in hiç gerçekleşmemesi riskine girmektense kendisinin vardığı anlaşmanın tercih edilmesini tavsiye etti. 

 
Anamuhalefetteki İşçi Partisi´nin lideri Jeremy Corbyn ise May´in baştan savma bir anlaşmayla işleri yüzüne gözüne bulaştırdığını, taslağın bizzat başbakanın kırmızı çizgilerini ihlal ettiğini ve kendilerinin 6 maddeli sınavını da geçemediğini söyledi. 

Anlaşma taslağında geçiş sürecinin  ´20XX´ tarihine dek uzatılmış gözüktüğüne dikkat çeken Corbyn, 'Bu, 2099´a dek süreceği anlamına mı geliyor' diye dalga geçti.

Kimsenin onayını alamayan bu ´yarı pişmiş´ anlaşmanın hükümet tarafından geri çekilmesi gerektiğini belirten İşçi Partisi lideri, hükümetin kaos içinde olduğunun altını çizdi. 

Anlaşmayı suda boğulup yüzen bir cesete benzeten İskoçya Ulusal Partisi milletvekili Ian Blackford, May´in AB´den kotrolü geri almaktan söz ettiğini, ama kendi kabinesini bile kontrol edemediğini dile getirdi.

May´in azınlık hükümetine dışardan destek veren Kuzey İrlanda´nın Protestan partisi DUP´un liderlerinden Nigel Dodds, başbakanı Kuzey İrlanda ile ilgili sözlerini tutmamak ve Birleşik Krallık´ı parçalayan bir palnı desteklemekle suçladı. Dodds, May´in tutmadığı vaatleri burada tek tek sıralamayacağını, nasılsa kimseyi dinlemediğini dile getirdi.

Muhafazakar Parti´nin ´sert Brexit´ yanlısı vekillerinden Jacob Rees-Mogg, May´e söyledikleriyle yaptıklarının artık birbirini tutmadığı eleştirisini getirdi. Rees-Mogg, partisinin liderine karşı güvensizlik oylaması süreci başlatacağını duyurdu. Muhafazakar Parti´nin AB karşıtı kanadının lideri olan Rees-Mogg, güvensizlik oylaması talep eden mektubunu teslim edeceğini söylerken gözler kendisini takip edecek çıkıp çıkmayacağına çevrildi. Muhafazakar Parti´den 48 vekil mektup yazarsa güvensizlik oylamasına gidilebilir. 315 Muhafazakar vekilden 158´inin aleyhte oy kullanması halinde May devrilir.

 

Parlamentodaki soru-cevap seansında kahkahalarla karşılanan 'Bir dahaki seçim ne zaman' sorusunu, May´in '2020' diye yanıtlaması üzerine milletvekilleri yine makaraları koyverdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —