Tarih: 03.12.2014 17:55

Papa`nın Diyalog Yolculuğu

Facebook Twitter Linked-in

Hideo Miyashita

Papa Fransuva, Müslümanlıkla diyaloğun teşvik edilmesini vurgulayan tutumunu güçlendiriyor. Kasım ayı sonundaki Türkiye ziyaretinde, Ortadoğu’da Hristiyan azınlığı çevreleyen durumun iyileştirilmesi için, işbirliğinin gerekliliğini şiddetle vurguladı. Bunu desteklemek için, aynı Hristiyanlık inancından gelen ve yaklaşık 1,000 yıl kadar önce ayrılan Ortodoks Kilisesi ile işbirliğini güçlendiriyor.

“Dinler arası diyalog terör eylemlerini sona erdirmek için önemli bir katkı sağlar.” Türkiye ziyaretinin ilk günü olan 28 Kasım’da, Papa başkent Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinden sonra bu şekilde konuştu.

Türkiye, nüfusunun yüzde 99’u Müslüman olan Ortadoğu’da büyük bir güç. Suriye ve Irak’taki Hristiyanların radikal Sünni İslamcı örgüt İslam Devleti tarafından zulüm maruz kalması nedeniyle Papa Türkiye ile işbirliğini vurguluyor.

Papa, 29 Kasım’da İstanbul’da Sultanahmet Camii’ni ziyaret etti. Müslümanlar için kutsal toprak olan Mekke’ye yönelip başını eğerek dua etti.

30 Kasım’da İstanbul’da, Doğu Ortodoks Kilisesi’nin ruhani lideri Fener Rum Patriği I. Bartholomeos ile birlikte bir ayine katıldı. Hristiyanlar ve Müslümanların barış içinde bir arada var olması için, karşılıklı işbirliği çağrısı yapan bir ortak deklarasyon imzalandı.

Katolik ve Ortodoksların ilişkileri son yıllarda iyileşti. Papa, “Bizim anlaşmazlığımız sürerse, İsa’dan gelen barış mesajını nasıl tam olarak iletebiliriz” diye konuşarak karşılıklı dostluğun teşvik edilmesinin gerekliliğini ifade etti.

Ancak, Müslümanlarla karşılıklı anlayışın sağlanması da kolay görünmüyor. Erdoğan, Papa ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Müslümanlığın tamamını “terörizm” olarak gören radikal görüşün Batı’da hızla yayılmasına duyduğu güçlü endişeyi ifade etti. (Japonya, Sankei Shimbun - 03 Aralık 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —