Tarih: 06.12.2021 11:45

Putin Hindistan´da: Rus Cumhurbaşkanı´nın Delhi ziyareti dünya siyaseti için ne anlama geliyor?

Facebook Twitter Linked-in

 

Moskova-Delhi ilişkisi Soğuk Savaş dönemine kadar uzanıyor ve her zaman güçlüdür.

Bu 'her hava koşuluna uygun' ortaklık, küresel diplomasinin başarı öykülerinden biri ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Hindistan Başbakanı Narendra Modi´nin Pazartesi günü Delhi´de bir araya geldiklerinde yaşamaları için puanı yüksektir.

Ancak önemli savunma anlaşmalarının, ticari duyuruların, el sıkışmalarının ve Bay Modi´nin markaya özgü sarılmalarının ötesinde, iki ülkenin de ciddi zorlukların üstesinden gelmesi gerekecek.

Hindistan-ABD ilişkileri ve Çin faktörü

Büyüyen Hindistan-ABD ilişkileri, son on yılda Delhi-Moskova bağları üzerinde büyük beliren rahatsız edici unsurlardan biri. Bay Modi, 2020´de Hindistan´ı ziyaret ettiğinde Donald Trump için büyük bir miting bile düzenledi. Washington için canlı bir destek gösterisiydi .

Moskova, Washington ile olan ilişkileri son yıllarda giderek kötüleşmesine rağmen, bu tür rahatsız edici unsurları büyük ölçüde görmezden geldi. Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Hindistan ABD, Japonya ve Avustralya´yı içeren bir ittifak olan Dörtlü´ye katıldığında açıkça konuşmayı seçti Grup, Dörtlü´nün askeri olmayan bir ittifak olduğunu ve belirli bir ülkeyi hedef almadığını söyledi, ancak Bay Lavrov aynı fikirde değildi.

Batı´nın 'Hint-Pasifik stratejilerini teşvik ederek Hindistan´ı Çin karşıtı oyunlara dahil etmeye çalıştığını' söyledi. Moskova´da görev yapan eski Hintli diplomat Anıl Trigunayat, Dörtlü´nün Rusya için bir kırmızı çizgi olduğunu ve bunun kesinlikle iki lider arasındaki görüşmelerin bir parçası olacağını söylüyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —