Tarih: 21.06.2016 20:24

Suriyeli Mültecilerin Kaldığı Nizip Kampı

Facebook Twitter Linked-in

 

Cabir el Harmi

İstanbul´dan uçakla iki saat uzaklıkta olan Gaziantep´te 5 tane kamp yer almaktadır. Bu kamplar, Suriyeli mülteci kardeşler için hazırlanmış. Kentteki Suriyeli mültecilerin sayısı 350 bine ulaşırken bunların 46 bini söz konusu beş kampta yaşıyor. Bu kamplar -okul, sağlık merkezi, alışveriş yerleri ve çocuklar için eğlence yerleri bağlamında- bütün imkanlarla donatılmış durumda.

Türkiye hükümeti ülke genelinde mülteciler için 26 kamp hazırlamış ve ülkedeki yaklaşık 3 milyon Suriyelinin misafir edilmesi için 11 milyar dolar harcamış. Ancak bu harcamasına karşılık diğer ülkelerden veya uluslararası örgütlerden sadece yaklaşık 550 milyon dolar civarında bir para almış.

Nizip kampı, Gaziantep kentinde bulunan kamplardan biri. Kamp, bir insanın ihtiyaç duyabileceği bütün hizmet ve olanaklarla donatılmış durumda.

Nizip Kampı Müdür Yardımcısı Mehmet Özdeniz, kamp içindeki turumuzda bize eşlik etti. Bize kamptaki mültecilere sağlanan yaşam koşulları hakkında bilgi verdi.

Kamp iyi bir şekilde düzenlenmiş. Nitekim okullar, sağlık merkezleri, alışveriş yerleri, piknik alanları ve el sanatları merkezleri mevcut.

Mehmet Özdeniz´in anlattığına göre kampta bütün hizmetler mevcut ve bu hizmetler Arapça olarak sunuluyor. Nitekim kampta 115 öğretmen var. Kampta anaokulu, ilköğretim, ortaokul ve lise eğitimi imkanı var ve daha sonra Türk üniversitelerine geçilebiliyor. Özdeniz´in söylediğine göre kamptan olup Türkiye´deki üniversitelerde okuyan 39 öğrenci var ve bu öğrencilere aylık 600 TL destek veriliyor.

Özdeniz açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Öğrencilere öğretilen müfredat, Suriye´deki ile aynı. Bir öğretmen, aylık 900 TL maaş alıyor. Kampta okul çağında olan herkes eğitim alıyor. Kamptaki kız ve erkek öğrenci sayısı toplam 2.057´dir. Buna ek olarak Suriye´de yaşadıkları zor koşullardan dolayı muzdarip durumda olan öğrenciler için rehabilitasyon sınıfları açtık. Maruz kaldıkları bu sert koşullar, psikolojik tedavi gerektiriyor ki bu hizmet bilfiil verilmektedir. Rehabilitenin ardından öğrenciler normal sınıflara gidiyor.”

Özdeniz, kamptaki evlerin bütün gereksinimlerle donatıldığını söyledi ki buna ısınma da dahil. Keza kamp sakinleri kıyafet, gıda malzemesi ve çocuk ürünleri bağlamında çeşitli yardımlar alıyor. Özdeniz kamp sakinlerinin yüzde 80´inin farklı alanlarda çalıştığına işaret etti.(Katar,El Şark-19.06.2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —