Tarih: 24.04.2014 17:03

Türk İnşaat Firmalarına Hazine Garantisi

Facebook Twitter Linked-in

The Wall Street Journal

Hükûmet İddialı Altyapı Projelerini Gerçekleştirmek İçin Finansal Destek Sağlıyor... Türkiye, finansal güçlüklerle karşı karşıya olan inşaat firmalarını desteklemek ve hükûmetin iddialı ekonomik planlarını hayata geçirmek için kredi borcu olan özel şirketlere ilk kez Hazine garantisi sağlayacak.

Cumartesi günü uygulamaya geçen bir hükûmet politikasına göre, Hazine’nin, en az bir milyar lira maliyeti olan yap-işlet-devret projelerinde şirket borcunu devralmasına izin verildi. Bu minimum düzey, sağlık ve eğitim yatırımlarındaki kamu-özel ortaklıkları için 500 milyon liraya düşüyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükûmetinin 2023 yılına kadar ülkeyi dünyanın en iyi 10 ekonomisi arasına sokacağını söylediği 400 milyar dolarlık tahmini yatırımı gerçekleştirmek için “ne gerekirse yapılacak” sözüne uygun hareket ediyor, ancak bazı gözlemciler buna şüpheyle yaklaşıyor ve kararın, Başbakan’ın en büyük ve en zor kazandığı başarılarından biri olan mali disiplinin altını oyabileceğine dair uyarıda bulunuyor.

Eski Hazine Müsteşar Yardımcısı Hakan Özyıldız, “Bu politika, Türkiye’deki mali disiplinin sonu demek. Tarihimizde ilk defa devlet özel sektör borcunu üstlenebilir. Bu, 2001 öncesindeki kayıplardan daha büyük bir sorun.” ifadelerini kullandı.

Buna rağmen son 10 yılın sağduyulu politikalarına devam etmek, hükûmet projelerinin sona ermesi tehdidini doğurabilir. Erdoğan, Türkiye’nin 820 milyar dolarlık ekonomisini 10 yıl içinde iki katına çıkarmak hedefinin parçası olarak köprüler, otobanlar, sağlık tesisleri, hızlı tren yolları, havaalanları ve nükleer santraller inşa etmek istiyor.

İstanbul Deniz Yatırımda baş ekonomist olan Özlem Derici, “Böyle alt yapı projeleri için finansman bulmak imkânsız, çünkü dış finansman oldukça dar ve bankalar bu projelere kredi sağlamaya isteksiz. Amaç, devlet garantisi sağlayarak şirketlerin daha kolay finansman bulmalarına yardımcı olmak.” şeklinde konuştu. (The Wall Street Journal - 21 Nisan 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —