Tarih: 31.01.2014 00:01

Türkiye-Çin İşbirliği

Facebook Twitter Linked-in

Zhongguo Xinwen

28 Ocak’ta Çin Dışişleri Bakanlığı internet sayfasında yer alan habere göre Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Pekin’de Çin-Türkiye Orta Doğu istişarelerine katılmak için Çin’ e gelen Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ömer Önhon ile görüştü.

Wang Yi yaptığı açıklamada, Çin ve Türkiye’nin, eski İpek Yolu üzerinde bulunan iki eski dost ülke ve yeniden canlanan İpek Yolu’nun da yeni ortakları olduğunu söyledi. Bakan’a göre iki taraf, yüksek hızlı tren, nükleer enerji ve roket yapımı gibi alanlarda iş birliğini güçlendirmeli, stratejik projeleri kısa zamanda olumlu sonuç almak için teşvik etmeli ve İpek Yolu’nun ihtişamının canlandırılması için birlikte çaba sarf etmeli. Çin, Türkiye ile terörle mücadeleyi güçlendirme, güvenlik iş birliği, bölgesel istikrarın ve güvenliğin korunması konularında birlikte çalışmak istiyor.

Önhon ise yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, Çin ile ilişkilerin gelişmesine çok değer verdiğini, kesinlikle hiçbir örgüt veya kişinin Türkiye’den Çin’e yönelik terör eylemi yapmasına izin verilmeyeceğini söyledi. Türkiye, Çin’in İpek Yolu’nun canlandırılması konusunda öncelikli iş birliği ortağı olarak görülüyor. Türkiye, özel iş birliği projeleri ve bütün alanlarda uygulamalı iş birliği yapmak için istekli. (Çin merkezli Zhongguo Xinwen - 28 Ocak 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —