Tarih: 21.09.2016 19:05

´Türkiye´nin asıl hassasiyeti Kırım Tatarlarının haklarının korunması´

Facebook Twitter Linked-in

 

Kasım, Sputnik´e yaptığı açıklamada 'Rusya burada Kırım Tatarları´nın haklarının korunması konusunda Türkiye´nin hassasiyetini karşılayacak adımlar atabilir. Bu, Kırım konusunda iki ülkenin görüş ayrılıklarını bir ölçüde yatıştıracak bir adım olabilir' diye konuştu.

Türkiye ve Rusya arasında yaklaşık 9 ay süren uçak krizinin, Erdoğan´ın Putin´e mektubuyla aşılmasının ardından iki ülke arasında normalleşme süreci devam ediyor. Fakat iki ülke arasında normalleşme süreci yaşansa da belli konulardaki görüş ayrılıkları sürüyor. Kırım´ın Rusya´ya katılması konusu da iki ülke arasındaki görüş ayrılıklarının başında geliyor.

Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko ile dün New York´ta gerçekleştirdiği görüşmesinde, Ankara´nın Rusya ile ilişkilerini yeniden iyileştirmesinin, Türkiye´nin ‘Kırım´ın ilhakını tanımama ve Kırım Tatarlarına yönelik hak ihlallerini kınama´ yönündeki tutumunu değiştirmeyeceğini ifade ettiği duyuruldu.

Dışişleri Mevlüt Çavuşoğlu da 22 Ağustos´ta yaptığı açıklamada 'Türkiye´nin özellikle Kırım konusundaki tutumu hiçbir zaman değişmemiştir. Uçak düşürme hadisesinden önce de tutumumuz netti, şimdi Rusya ile ilişkilerimizi normalleştirme sürecine girdik, Kırım´la ilgili tutumumuz yine aynıdır. Orada özellikle Kırım Tatarlarının durumu, buradaki insan hakları konusu bizim her zaman önceliğimiz olmuştur' demişti.

‘KIRIM KONUSUNUN İLİŞKİLERDE SORUN OLUŞTURMASI MUHTEMEL´

Kırım konusunun, Türkiye-Rusya ilişkilerini nasıl etkileyeceğini Sputnik´e değerlendiren Prof. Dr. Kamer Kasım, 'Türk-Rus ilişkileri, normalleşme süreciyle birlikte artık yeni bir aşamaya geldi. Ortadoğu ve Kafkaslar´a kadar uzanan coğrafyada iki bölgesel gücün yeni işbirliği olanakları bulmaya çalışacakları muhakkak. Ama ikili ilişkilerde bir-iki konu var ki gerçekten bunlar, Türk-Rus ilişkilerinde ileriye dönük olarak da sorun oluşturması muhtemel konular. Bunlardan bir tanesi Kırım, diğeri de Ermeni iddiaları konusunda Rusya´nın tutumu' diye konuştu.

Kırım konusunda Türkiye´nin çok net bir tutumu olduğunu kaydeden Kasım, 'Türkiye, Ukrayna´nın toprak bütünlüğünü savunuyor. Fakat Kırım´da Türkiye açısından asıl konu, Kırım Tatarlarının haklarının korunması' dedi.

Türkiye´nin, Türk-Rus ilişkilerine çok büyük bir önem atfettiğini kaydeden Kasım, 'Ama birkaç politik konu var ki Rusya, Türkiye´nin istediği şeyleri en azından bir ölçüde gerçekleştirebilecekken yapmıyor. Kırım konusu böyle. Evet, Türkiye, Kırım´ın ilhakını tanımıyor. Ama Rusya burada Kırım Tatarlarının haklarının korunması konusunda Türkiye´nin hassasiyetini karşılayacak adımlar atabilir. Bu, Kırım konusunda iki ülkenin görüş ayrılıklarını bir ölçüde yatıştıracak bir adım olabilir' diye konuştu.

‘RUSYA´NIN DA ÇIKARINA OLUR´

Rusya´nın, Kırım Tatarlarının haklarının korunması konusunda Türkiye´nin beklentilerini karşılayacak adımlar atabileceğini söyleyen Kasım, 'Ben bunun, Rusya´nın da çıkarına olduğunu düşünüyorum. Kırım´da Kırım Tatarlarının haklarının korunması konusunda Rusya´nın adım atması, Ermeni iddiaları konusunda Rusya´nın, Türkiye´nin daha yanında bir tutum izlemesinin Rusya´nın da çıkarına olduğunu düşünüyorum. Bu konularda Rusya adım atabilirse, biraz daha stratejik düşünebilirse bu, her iki ülkenin çıkarına olur' dedi.

‘KIRIM TATARLARININ HAKLARI KONUSUNDA ADIM ATILABİLİR´

Kırım konusunda Türkiye´nin de Rusya´nın da pozisyonlarının son derece net olduğunu ifade eden Kasım, şunları söyledi:

'Şöyle bir şey yapılabilir; en azından görüşme yolunun açılabilmesi için burada Rusya´nın adım atması gerekiyor. Bu da Kırım Tatarlarının hakları konusunda bir adım olabilir. Somut nelerin yapılabileceği konusu, Türkiye ile ikili görüşmelerle halledilebilecek bir konu. Ama Rusya böyle bir adım atarsa bu bir iyi niyet göstergesi olarak algılanabilir ve görüşmenin yolu açılabilir. Tabii Karadeniz coğrafyasının iki bölgesel gücün çıkarına olacak bir husus olarak düşünüyorum. Rusya burada bir adım atsa, Türkiye´nin ikili görüşmelerle ortaya çıkacak, daha da netleşecek beklentilerini karşılasa en azından diğer konu (Kırım´ın Rusya´ya katılması) biraz daha ikinci planda kalır. Ama Rusya bu konuda bile bir adım atmayınca tıkanma yaşanmış oluyor fakat bu tıkanmayı aşmak Rusya´nın elinde.'





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —