Tarih: 02.11.2017 10:53

Viet Cong Ile Balta Girmemiş Ormanlarda

Facebook Twitter Linked-in

 

  1. Viet Cong ve Filler 

2015 yılı Nisan ayında, Hanoi Cinematheque´te Loin du Vietnam (Vietnam´dan Uzakta) filmini tanıtmak için Cercle des Francophones (Francophone Association – Fransızca Konuşanlar Derneği) of Hanoi´ya davet edilmiştim. Film, yeni Fransız sinemasının bazı büyük isimleri tarafından -Joris Ivens, William Klein, Claude Lelouch, Agnès Varda, Jean-Luc Godard, Chris Marker ve Alain Resnais- müşterek olarak ABD´nin saldırganlığına Vietnam´ın direnişine bir destek için 1967 yılında çekilmişti. 

Bu filmle aşinaydım, ancak bu vesileyle İnternet üzerinde bazı ilave araştırmalar yapmaya karar verdim. Şans eseri, Roma´da Casa de Cinema´da gerçekleşen “Vietnam ve Fransız Sineması” başlıklı bir film festivalinin websitesi çıktı karşıma. Programdaki filmlerden biri, “Wilfred Burchett Vietnam´da” idi. Fransa/Vietnam ortak yapımıydı, 1963 yılında çekilmişti ve 44 dakika sürüyordu. 

Wilfred Burchett benim babamdır. Kendisi, Avustralyalı bir gazeteci olup, 1963 yılı sonu ve 1965 yılı başlarında Güney Vietnam´ın Özgürleştirilmiş Bölgeleri´ni (Viet Cong denetiminde) ziyaret eden ilk gazeteci olmuştu. 

Onun ziyareti hakkında bir film yapıldığını biliyordum, ancak o filmi hiç görmedim ve filmi bulmayı da bir türlü başaramadım. Ve o da Roma´daki film festivalinin programındaydı. 

Casa de Cinema´nın organizatörlerine bir elektronik posta gönderdim, onlar da benim filmin çekildiği Roma´daki AAMOD film arşiviyle temas kurmamı sağladılar. Onlara ulaştım ve filmi bana ulaştırdılar. 

Dolayısıyla, Hanoi´daki evimde hayatımda ilk kez onu izleyebildim. Bu, benim için son derece duygusal bir deneyim oldu. Yaklaşık yarım yüzyıl öncesinden, siyah beyaz çekimliydi. İlk önce bilgisayarıma indirdim, ardından da TV ekranında izledim. 

Filmi sekizinci dakikasında Viet Conglu bir postacı, babama postasını getiriyor. Ve şöyle bir yorum yapılıyor: 

“Oğlunuz Avrupa´dan ormanın ve vahşi hayvanların çizimlerini gönderiyor. Sizin için biraz endişeleniyor, ancak en tehlikeli hayvanların Amerikalı emperyalistler olduğunu henüz bilmiyor.” 

Evet, bahsi geçen oğul bendim: sanatçı George Burchett. Evet, babamın ağabeyime, kız kardeşime ve o sırada Moskova´da yaşayan bana gönderdiği mektuplardan ilham alan o “orman ve vahşi hayvanlar” çizimlerimdi onlar. Babam o mektuplarda neden bu kadar uzun zamandır evden uzak olduğunu açıklıyor ve bu durumu bizim için daha ilginç hale getirmek adına da kaplanlardan, fillerden, maymunlardan ve Güney Vietnam´ın balta girmemiş ormanlarının diğer egzotik hayvanlarından bahsediyordu.

Yazının devamı :  http://asam.org.tr/viet-cong-ile-balta-girmemis-ormanlarda/




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —